Roxana-Mălina Chirilă

[25 ian] Cartea de azi: „Un studiu în roșu” de Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes! Probabil personajul cel mai ecranizat din istoria cinematografiei și preluat de-a lungul anilor de o grămadă de autori care au scris povești despre el sau inspirate de el. Nu e primul detectiv fictiv, dar e probabil cel mai cunoscut. Autorul, Arthur Conan Doyle, a încercat la un moment dat să-l omoare ca să poată scrie și altceva, dar fanii l-au convins să-l aducă înapoi la viață și să continue să scrie povești cu el.

Pentru o serie care a început să fie publicată în 1887, e incredibil de citibilă azi – și pentru o carte publicată în perioada victoriană, „Un studiu în roșu” e deosebit de scurtă, având în jur de o sută de pagini (în funcție de format, evident).

„Un studiu în roșu” e prima poveste din seria cu Holmes și e cea în care se întâlnește cu Watson pentru prima oară, iar Watson descoperă că noul lui coleg de apartament e deosebit de enervant, știe o grămadă de lucruri practice și habar n-avea că pământul se învârte în jurul soarelui, pentru că el consideră că informațiile de genul ăsta nu-l ajută la nimic, așa că nu are de ce să le acumuleze.

E o poveste dinamică (mult mai mult decât cele ale Agathei Christie, de exemplu) și care încă stă foarte bine în picioare și azi.

Cartea poate fi găsită în o grămadă de traduceri și versiuni pe eMag (unu, doi, trei) sau Libris. N-am citit-o niciodată în română, deci nu știu care versiune e tradusă mai bine. Datorită magiei faptului că a ieșit de sub incidența drepturilor de autor, e disponibilă în format fizic în engleză pe Book Depository cu doar trei euro (și livrare gratuită), iar pe Project Gutenberg e disponibilă gratuit în engleză. Există și o colecție integrală Sherlock Holmes, în variantă audio, citită excelent de John Telfer și disponibilă gratuit.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |