Roxana-Mălina Chirilă

[27 ian] Cartea de azi: „Rosencrantz și Guildenstern sunt morți” de Tom Stoppard

În „Hamlet” (piesa de teatru scrisă de Shakespeare) există doi tipi, Rosencrantz și Guildenstern, care sunt colegi de școală și teoretic prieteni cu Hamlet. Acuma, după cum se știe, atât de tare se moare pe capete în piesa respectivă încât, la final, singurul om disponibil să preia tronul e monarhul țării vecine, care era în trecere și nu avea niciun plan să cucerească Danemarca. Nu e deci deloc surprinzător că prietenia cu Hamlet le e fatală lui R & G.

În piesa lui Shakespeare, cei doi vin să-i facă o vizită lui Hamlet, sunt convinși de regele Claudius să-și spioneze prietenul și apoi să plece cu el spre Anglia, purtând o scrisoare pentru regele de acolo, Hamlet descoperă că scrisoarea e o condamnare la moarte și le poruncește execuția.

În tragicomedia absurdă a lui Tom Stoppard, „Rosencrantz și Guildensern sunt morți”, cei doi sunt niște zăpăciți care nu prea știu pe ce lume trăiesc și nu prea știu exact care dintre ei e care. Nu-și amintesc trecutul lor, pentru că n-au existat înainte să fie chemați la castel. De-a lungul piesei, încearcă să-și dea seama cine sunt și ce fac – iar firul narativ din Hamlet continuă pe lângă ei, de obicei în absența lor, lăsându-i să discute despre moarte, viață, teatru și tot felul de alte subiecte, iar dialogurile sunt pe alocuri chiar amuzante. Îți pasă de ei, de zăpăceala lor, îi simți ca personaje secundare care se îndreaptă fără șansă de scăpare către un final stabilit dinainte, care o să le fie fatal.

E mai bine să trăiești într-o cutie decât să nu trăiești deloc, cred. Cel puțin ai o șansă. Poți să stai întins acolo și să te gândești: ei bine, măcar nu sunt mort.

Am tot văzut că e comparată cu „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Becket, dar piesa respectivă nu pot să zic că mi-a plăcut prea tare.

„ a fost jucată prima oară în 1966 și a fost primită excelent de public – se mai joacă și acum. Rosencrantz (sau Guildenstern?) a fost jucat, printre alții de Daniel Radcliffe, de Benedict Cumberbatch și de Gary Oldman (când au făcut un film după piesă). A fost jucată și pe la noi, dar nu a fost publicată în română, așa că e disponibilă doar în engleză. O găsiți pe Book Depository în format fizic sau pe Amazon în format digital.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |