Roxana-Mălina Chirilă

[28 ian] Cartea de azi: „Luminile nordului” de Philip Pullman

Lyra Belacqua trăiește în Colegiul Jordan din Oxford, crescută de cărturari și jucându-se cu fiii servitorilor. Nu știe cine-i sunt părinții, dar nici n-o interesează chiar atât de mult problema. Trăiește aproape lipsită de griji, până când unii dintre prietenii ei sunt răpiți de o organizație sinistră, iar cărturarii de la Oxford o dau pe Lyra pe mâna doamnei Coulter, o exploratoare cu puternice legături politice.

„Materiile întunecate” e o serie pentru copii, dar asta nu-l oprește pe Philip Pullman nici să scrie o poveste neobișnuită, nici să creeze o lume complexă.

În lumea Lyrei, fiecare om are un daemon, o creatură supranaturală care e de fapt o parte din sufletul său și care are formă de animal. Daemonii copiilor se schimbă constant, dar cei ai adulților își păstrează forma, care spune ceva despre ei – de exemplu, cei care ascultă ordine pot avea daemoni-câini, cei independenți pot avea pisici și așa mai departe. Încă de la început, simți că Pantalaimon, daemonul Lyrei, e prietenul ei cel mai bun, dar e și aceeași ființă cu ea, jucând rolul vocii interioare care-ți spune să nu faci o nebunie sau alta, sau te încurajează să mergi înainte când e greu.

Lumea ei seamănă cu a noastră, deși nu e chiar la fel de dezvoltată tehnologic și a luat-o puțin altfel, din punct de vedere istoric – baloanele și zeppelinele sunt folosite pentru transport prin aer, încă au lămpi cu flăcări (deși au și lumină „anbarică”, adică electrică), lumea e condusă puternic de diverse instituții ale bisericii, sistemul social e cel din secolul 19, cu servitori, nobili și așa mai departe. În plus, în nordul îndepărtat există vrăjitoare păgâne care trăiesc sute de ani și zboară pe ramuri de pini și urși polari războinici, care își meșteresc armuri.

Povestea începe ca o simplă aventură în care Lyra încearcă să scape de cei care-i vor răul și să salveze copiii răpiți, dar devine încet mult mai largă de-atât, surprinzând din nou și din nou până ajunge în punctul în care nu mai știi cine e bun și cine e rău și în cine se poate avea încredere.

„Luminile nordului” e doar primul volum din trilogia „Materiile întunecate” (și, după părerea mea, și cel mai bun), care a fost publicată în 1995-2000. E o serie memorabilă, pentru lume, pentru critica adusă bisericii, pentru referințele la „Paradisul pierdut al lui Milton”, pentru personaje. S-a făcut și un film după primul volum, dar s-a făcut praf, așa că aștept să vină și BBC-ul cu adaptarea lui.

Cartea poate fi găsită în română în format fizic pe eMag și pe Libris. Dacă o vreți în engleză, o are Book Depository în diverse formate, și paperback, și într-o colecție paperback a întregii serii, și în tot felul de versiuni. E disponibilă și pe Amazon, desigur, în engleză, în ediție digitală.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |