Roxana-Mălina Chirilă

[24 feb] Cartea de azi: „Magazinul magic de jucării” de Angela Carter

Angela Carter e o scriitoare destul de ciudată – uneori reinterpretează basme, alteori scrie un fel de realism magic straniu. În „Magazinul magic de jucării”, totul e straniu.

Melanie e o fată de 15 ani ai cărei părinți mor brusc. Împreună cu fratele și sora ei, e trimisă să locuiască cu unchiul Philip, pe care nu l-au mai văzut niciodată și care are un magazin de jucării, și care-și terifiază nevasta, pe irlandeza Margaret. Casa e jegoasă, iar frații lui Margaret sunt și ei destul de murdari și fizic, și moral. Iar Philip are obsesii cu mitul Ledei și vrea să-l pună în scenă cu Melanie în rolul ei.

E o carte absolut lipsită de inocență, cu elemente grotești și imagini care-ți rămân întipărite obsedant în minte. E despre trezirea sexualității, incest, amenințări care plutesc în aer. E apăsătoare. Nu e plăcută. E ciudată. Și e interesantă în felul ei.

A fost tradusă și la noi, dar nu pare să mai fie disponibilă (ceea ce e în regulă – traducerea nu pare excelentă). În engleză, e disponibilă cu livrare gratuită pe Book Depository sau în format digital pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |