[30 mar] Cartea de azi: „Ready Player One” de Ernest Cline
Nu e prima oară când vorbesc de „Ready Player One” pe blog, dar dacă tot a apărut și filmul, o trec acum printre cărțile recomandate. Nu pentru că e o carte de neratat, ci pentru că e o carte despre un anumit tip de cultură populară.
Romanul, publicat în 2011, e un SF despre o lume din 2044, în care foarte multă lume trăiește mai mult în realitatea virtuală decât în cea reală. Iar pentru că respectiva lume virtuală a fost creată de un mare fan al culturii geek din anii ‘70-‘80, care a decis s-o lase moștenire oricui reușește să găsească răspunsul unor ghicitori bazate pe respectiva cultură, un nucleu de fani inveterați ai jocurilor, filmelor și serialelor de atunci fac tot ce pot să dezlege misterul. Majoritatea sunt adolescenți care au ajuns să se îndrăgostească de respectivele lucruri tot încercând să calce pe urmele creatorului lumii virtuale și să înțeleagă cum gândește ca să reușească să devină noii proprietari ai acelei lumi.
E o carte de acțiune, care merge perfect pentru cei care se simt nostalgici după anii ‘80 și cultura lor. E un roman young adult alert, care te ține în priză și care e despre tocilari pierduți în problemele lor care n-au legătură cu majoritatea lumii și care ajung să se bată cu marea corporație cea rea. Nu e profund, dar merge bine.
Din păcate, al doilea roman al autorului, „Armada”, încearcă să se bazeze tot pe același gen de poveste de acțiune întrețesută de o grămadă de referințe tocilărești la anii ‘80, dar premisele scârțâie mult mai tare. „Ready Player One” e o carte interesantă prin avalanșa de referințe și prin faptul că trece personajele prin scene din filme/jocuri vechi, dar parcă nu prea merge repetat trucul.
Cartea e disponibilă în română pe Nemira.ro, eMag și Libris. În engleză, poate fi luată de pe Book Depository și Amazon.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.