Roxana-Mălina Chirilă

[4 apr] Cartea de azi: „Tropicul Cancerului” de Henry Miller

Cartea de azi nu are nicio legătură cu cancerul, decât în sensul în care Henry Miller-personajul-din-carte se comportă ca un cancer al societății, care crede că societatea e un cancer. Altfel, autorul a trăit bine-merci din 1891 până hăt târziu în 1980.

„Tropicul Cancerului” a fost publicat pentru prima oară în 1934 în Franța, dar a fost interzis în SUA (țara natală a autorului) până în 1961. După publicarea în America, a fost implicat în scandaluri și procese de obscenitate până în 1964, când Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât că, ce să vezi, cartea nu e de fapt obscenă, în ciuda hotărârilor din anumite state.

Eu bănuiesc că Henry Miller își dorea procesele astea pe undeva, pentru că spune în carte în sine că nu scrie o carte, ci o insultă prelungă, un scuipat în obrazul artei. De fapt, supărarea lui constantă și duritatea cu care spune tot ce are de zis sunt lucrurile care m-au atras la Miller de pe prima pagină.

„Tropicul Cancerului” e un volum autobiografic care a ajuns să fie considerat unul dintre clasicii literaturii. I se zice „roman”, dar cred că doar pentru că nu există o altă denumire pentru cărți atât de lungi, dar nu există un fir narativ sau o idee clară, ci doar succesiuni de evenimente, de oameni, de descrieri, de idei. Autorul își varsă veninul pe pagină, vorbind de societatea pariziană în care trăiește, de femeile cu care se culcă, de prietenii pe care îi are, de păduchi și de foame. Ori te prinde, ori o arunci de perete.

Cartea e disponibilă pe eMag și Libris în română și pe Book Depository în engleză.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |