Roxana-Mălina Chirilă

[19 apr] Cartea de azi: „Everyman”

Recomandarea asta există doar ca să pot discuta de istoria teatrului și despre motivul pentru care nu prea știți piese de teatru scrise între Antichitate și Shakespeare. Pentru context, „Everyman” e o piesă anonimă din 1530, din Anglia.

Acum multă, multă vreme, când Imperiul Roman s-a prăbușit și a lăsat în urmă haos, debandadă și nesiguranță, iar creștinismul a îndemnat oamenii să fie mai atenți la sufletele lor și mai puțin atenți la tot felul de lucruri lumești, n-a prea mai existat loc pentru actori și teatre profesioniste, mai ales dacă erau de inspirație păgână, cum ar fi piesele grecilor și romanilor antici.

Încet-încet, teatrul a cam dispărut ca formă de artă (nu neapărat în totalitate, dar în mare). Și apoi a renăscut încet-încet într-un context creștin: poporul e simplu, mai greu de cap, e mai ușor să-i arăți scenele importante din Biblie decât doar să i le predici.

Simplific mult și mai scot din detalii, dar așa au început să apară piesele despre scene biblice (cum ar fi despre nașterea lui Iisus) sau piesele de moralitate, care îi învățau pe oameni să fie mai buni (și care au fost în vogă cam între 1400-1550).

„Everyman” (care înseamnă literalmente „fiecare om”) e o astfel de piesă de moralitate. Dumnezeu trimite Moartea să-l aducă pe Everyman la el, iar Everyman se sperie și mai cere timp. Moartea îi zice că nu se poate, dar că are voie să-și aducă cu el pe cineva. Everyman îi cheamă pe Veri, pe Rude și pe Bogăție alături de el, dar e refuzat. Fapte Bune, însă, e de acord să-l însoțească, dar mai trebuie să treacă prin câteva încercări înainte să fie pregătiți pentru Moarte.

E o alegorie deloc subtilă, dar care mi se pare interesantă pentru că e de la începutul teatrului din Anglia și pentru că transmite spiritul unei epoci mult mai religioase. Faptul că e scurtă constituie un avantaj.

Piesa, tradusă într-o engleză mai modernă decât cea originală, e disponibilă aici.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |