[30 apr] Cartea de azi: „London Labour and the London Poor” de Henry Mayhew
Trișez din nou și recomand o carte pe care n-am terminat-o (și pe care n-o voi termina prea curând): „London Labour and the London Poor” de Henry Mayhew.
Henry Mayhew a trăit între 1812 și 1887 și a fost jurnalist (și prieten cu Charles Dickens, dar asta e altă poveste). Fiind deosebit de interesat de soarta și viețile oamenilor săraci ai Londrei, prin anii 1840 s-a dus pe teren să ia interviuri și să facă statistici despre ei. După ceva timp, articolele au fost colectate în mai multe volume enorme, care conțin o grămadă de cifre exacte, mini-interviuri cu oamenii săraci și detalii de atmosferă.
Pentru săraci, traiul în capitala bogatul în capitala Imperiului Britanic era unul de subzistență, fără plase de siguranță sociale – asta pe lângă faptul că mai apăreau probleme ca molimele, care afectau pe toată lumea.
Mayhew descrie o grămadă de lucruri, de la spectacolele la care se merge în păturile de jos ale societății, la mâncarea pe care o poți cumpăra de pe stradă, la ce strigă vânzătorii ambulanți și cât costă produsele când le cumpără și când le vând, la ce ore merg după ele și ce se vinde în ce sezoane și cui. Aflăm că săracii din Londra mâncau o grămadă de pește, că ananașii au fost introduși în Londra în 1842, iar câțiva ani mai târziu se vindeau 200.000 de ananași pe an în oraș, dintre care 20.000 erau vânduți de negustorii de pe străzi (portocale se vindeau 61 de milioane, din care un sfert erau vânduți de negustorii de pe străzi). Am aflat că exista ketchup de nuci pe vremea aia.
Nu cred că aș putea să citesc London Labour and the London Poor dintr-o suflare – e o lucrare enormă, fiecare volum, din câte-mi dau seama, are peste 400.000 de cuvinte (comparativ, „Război și pace” are peste 600.000), dar îmi plac să mai citesc din ea din când în când.
Primul și al treilea volum sunt disponibile acum gratuit pe Project Gutenberg și urmează la un moment dat să fie publicate și celelalte două. Există și selecții, de exemplu asta de la Wordsworth.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.