Roxana-Mălina Chirilă

[7 mai] Cartea de azi: „The Return of Martin Guerre” de Natalie Zemon Davis

Există momente din istorie pe care poate că n-o să le înțelegem niciodată pe de-a-ntregul – și, de obicei, când vine cineva cu o afirmație pompoasă ca a mea, se referă la evenimente importante, care au schimbat destinele unor imperii. În cazul de față, însă, „evenimentul” e mai degrabă o curiozitate care n-a afectat direct decât o mână de oameni, dar a intrigat o grămadă de scriitori.

Martin Guerre a fost un țăran francez din secolul 16. Pe la 14 ani, s-a căsătorit cu Bertrande, o fată de familie bună. După vreo 8 ani de căsnicie, au avut un copil, iar la scurt timp după aceea, Martin a fost acuzat că ar fi furat niște grâne și s-a făcut dispărut.

Bertrande a rămas soție singură cu copilul după ea, iar după 8 ani, Martin a revenit și și-a reluat viața timp de vreo trei ani. Doar că bănuielile au continuat să planeze asupra lui, cu acuzații de impostură, până s-a ajuns la unul dintre cele mai celebre cazuri de identitate furată, care e atât de teatral în evenimente încât a fost folosit ca inspirație penru mai multe cărți și flme.

Natalie Zemon Davis prezintă cazul în destul de mult amănunt în cartea de micro-istorie „The Return of Martin Guerre”, publicată în 1983. Uneori se bazează puțin prea mult pe speculații cu privire la ce trebuie că au simțit și gândit personajele în context, dar altfel e interesant de citit.

Cartea e disponibilă în engleză pe Book Depository și Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |