Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Kitchen Confidential”, de Anthony Bourdain

[Notă: această postare este scrisă de mac gregor]

Anthony Bourdain a fost un bucatar – celebritate, care a murit recent. Noi il stim pentru ca showul lui tv a intrat in conflict cu guvernul psd (Tariceanu, PSD, aceeasi mizerie) corupt cand a venit in Romania.

Kitchen Confidential e povestea bucatariilor prin care a lucrat el toata viata. Bucatari, chefi, ajutoare si chelneri – formau o lume mereu in miscare, care muncea foarte mult, fura, bea si facea trafic marunt de droguri. Majoritatea erau fosti puscariasi – bucataria accepta pe oricine, cata vreme era in stare sa faca fata toata ziua si a doua zi dimineata sa vina la 7 fix.

E interesant pentru ca in aceasta lume a intalnit si oameni redutabili, care stiau sa inspire loialitate, sa afle secretele tuturor si sa fure oamenii cei mai buni de la concurenta. Ca sa nu mai zic de haos, aglomeratia de la ora de varf, furnizorii si cearta dintre picolo si spalatorul de vase, care a aruncat jos sortul si a plecat la mijlocul serii. E fascinant cum reuseau unii sa mentina un nivel inalt de performanta in mijlocul haosului.

Sunt anecdote faine, ca atunci cand a lucrat intr-un restaurant al mafiei italiene. Un om de-a lor iesise din puscarie dupa cateva zeci de ani, si mafia i-a facut cadou un restaurant pentru ca nu tradase. Tipul insa ramasese cu probleme la cap din cauza puscariei, si cand bucatarii fugeau din cauza lui vineri seara mafiotii disponibili veneau in bucatarie si curatau cartofii disciplinati, indiferent de rangul lor.

Cel mai bun brutar din lume, un tip pe care l-a dat afara de vreo 10 ori, experimenta continuu cu maiele. Facea drojdii experimentale din tot felul de combinatii, si le punea peste tot, cu rezultatul ca putea oricand sa-ti cada in cap o farfurie plina cu un amestec vechi de 3 luni, de care uitase.

Daca te iei dupa el, bucatarii is ca nivel de infractionalitate cel putin la nivelul mafiei parcarilor din Bucuresti. Daca nu chiar mai rai.

La sfarsit te cam intrebi daca fascinatia asta a lui Anthony Bourdain fata de partea intunecata nu i-a facut rau. Pana la urma recunoaste cinstit ca a cunoscut oameni din domeniu care au reusit facand inversul a tot ce stia el.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |