Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Orbus” de Neal Asher

[Notă: Această postare este scrisă de mac gregor]

Neal Asher a scris vreo 50 de carti in serie, ceea ce face universul oarecum relevant si cunoscut. Nu a primit insa premii relevante.

Candva in viitor, oamenii impreuna cu AI au o mare parte din galaxie. In alta parte, o specie de creveti psihotici (ca racii, dar fara clesti) au ajuns si ei la acest nivel. Astia au inventat toata tehnologia de la fier la arme chimice la nave spatiale doar ca sa se lupte intre ei. Fiecare crevet eclozeaza zeci de mii de puieti, pe care ii organizeaza ca armata impotriva rivalilor. Soldatii sunt controlati prin sistemul nervos sa execute orice ordin al parintelui si sunt folositi ca carne de tun. Cei care supravietuiesc si ajung comandanti sunt eliminati inainte sa descopere cum sa ocoleasca conditionarea. In general trebuie ca un crevete devina senil pana cand un puiete sa il inlocuiasca.

La un moment dat crevetii psihotici intalnesc oamenii & AI-urile. Intalnirea culturala intre civilizatii se termina exact asa cum va imaginati: cu un no man’s land intre ei, unde orice nava care trece e atacata. Exact ca granita din Coreea numai ca la o scara uriasa.

Prinsa in zona asta exista o planeta unde traieste un virus special. Acesta odata ce e parte din corp refuza sa isi lase gazda sa moara. Ca raspuns la orice atac impotriva gazdei, genereaza in ADN transformarile genetice necesare ca gazda sa supravietuiasca.

Oamenii dupa cum zis au AI-ul de partea lor, dar nu toti AI sunt creiere electronice atotputernice – unele inteligente artificiale is la nivelul droizilor din Star Wars.

Partea buna este ca intr-adevar e science fiction si nu altceva: se bazeaza pe cateva idei interesante pe care le exploreaza.

Partile slabe: se bazeaza prea mult pe actiune, cred ca are cate o explozie la 2 pagini. Deasemenea se intampla destule chestii naspa, incat adunate la un loc sa creeze o atmosfera naspa.

Nu va asteptati la o capodopera. E mai curand la nivelul campaniei din StarCraft 1. Adica nu schimba domeniul, dar are cateva concepte de demonstrat si o face.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |