Roxana-Mălina Chirilă

Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Adevărata istorie a cuceririi Noii Spanii” de Bernal Diaz

[Notă: Această postare este scrisă de mac gregor]

In anul 1517, autorul cartii era pe corabia asta de aventurieri care plecase din Havana, Cuba, in necunoscut, incercand sa gaseasca continentul. Morti de sete, au debarcat pe o insula in cautare de apa. Pe cand si-au terminat de umplut ploboacele, au fost atacati de o multime de indieni. Nici unul din spanioli nu scapat fara minim o rana de lance. Vazand ei ca nu fac fata si au murit 50 dintre ei, si ca capitanul incasase 10 sageti si „sangera peste tot”, au fost nevoiti sa abandoneze apa si sa fuga. Se vor mai intalni ei cu indienii acestia.

S-au pornit inapoi spre Cuba, fara apa, si alti 5 au murit de sete pe drumul de intoarcere. „Doamne cat e de greu sa descoperi pamanturi noi in felul in care ne aventuram noi.”

In Cuba se pregatea insa o expeditie mai mare. Finantata de oameni puternici, nu se puteau decide asupra conducatorului ei. Pana la urma, a castigat cu un mic avantaj un mic boss local, numit Hernando Cortes, ridicat in slavi de sustinatorii lui pentru ca ca stia sa porunceasca si sa se faca temut. Cortes era un barbat frumos si placut. Dar desi avea calitatile nu avea banii ca sa poata conduce o asemenea expeditie, asa ca a trebuit sa faca mari eforturi pentru a convinge. Ca o idee puterea lui politica era asa de la limita incat imediat dupa ce au plecat finantatorul a decis sa il demita.

Aventurierul nostru s-a inscris fireste in expeditie si a participat la ea pe toata perioada. Cartea a scris-o mult mai tarziu, cand avea 84 de ani si nu avea altceva ce face.

Frica indienilor fata de cai, tunuri etc nu a rezolvat asa mult. Toate aliantele pe care le-au facut, le-au facut dupa ce popoarele acelea i-au atacat din plin si au vazut ca nu ii pot bate. Cu pacea n-ar fi mers. Si stim asta pentru ca au incercat-o de fiecare data. „Venim sa va ajutam impotriva lui Montezuma, vrem pace”. Degeaba. Pana cand nu ii incercau cu toata forta lor militara, nu exista negociere. Ori sunteti zeii, ori va bateti ca zeii, e totuna, hai sa ne aliem.

Odata facute, aliantele astea au tinut cel mai bine. Chiar si cand 860 din cei aprox 1000 de spanioli au fost ucisi la un moment dat, aliatii au ramas supusi lor si au cucerit Imperiul Aztec

Jumatate din carte este povestea cuceririi Imperiului Aztec, si a celor 119 batalii la care a participat aventurierul nostru.

Jumatate din carte este despre bataliile politice a lui Hernando Cortes impotriva puternicilor lui dusmanilor spanioli. In pauzele dintre 2 lupte, Cortes vroia sa-i tina departe ca sa pastreze Mexicul numai pentru el. Si sunt la fel de interesante ca si bataliile cu aztecii.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |