Cartea de azi, ediția Mac Gregor: „Avutia si saracia natiunilor. De ce unele tari sunt bogate si altele sarace?” de David S. Landes
Landes a fost profesor de istorie la Harvard. Teoria lui este atat de lipsita de political correctness incat ma mir ca nu l-au dat afara. Dar poate ca acum 20 de ani nu erau atat de porniti.
In cartea asta el sustine (printre altele) ca e important ca oamenii unei natiuni sa imbratiseze ultimele tehnologii CU scopul de a face bani. Gratis nu e bine. Exista o inflatie a meseriilor, care face ca de ex agricultura sa fie varful tehnologic la un moment dat, dar cand exista deja milioane de tarani, noua meserie de comerciant va fi platita mai bine. E important ca o natiune sa isi dea seama de asta si oamenii ei sa imbratiseze noile meserii, mai bine platite.
De exemplu de romani, el zice ca in perioada interbelica ei s-au multumit sa fie tarani si functionari publici. Comertul si industria, noile meserii banoase, erau asigurate de membrii ai minoritatilor care o duceau foarte bine. In Bucuresti 9 din 10 comercianti erau straini – nemti, evrei, francezi. Romanii nu au avut curiozitatea sa le fure meseria. De indata ce au putut, i-au alungat (pe evrei legionarii, pe germani Ceausescu). Rezultatul e ca au ramas mai saraci ca inainte, plangandu-se ca lumea le vrea raul.
Cred ca ar fi incantat sa afle ca mii de romani au invatat sa faca azi bani din lucrativa meserie a informaticii, depasind astfel blestemul ancestral.
Ok, de ce stiinta gratis nu e buna? Pentru ca nu are rezistenta in timp. De ce explorarea lumii facuta de chinezi a esuat si cea a occidentalilor a cucerit lumea?
Cu cateva sute de ani inainte de Magellan, nave uriase chinezesti au ajuns pana in Africa. DAR erau ale statului chinez. Negutatorii au fost exclusi ca sa nu faca prea mult profit si sa nu deranjeze armonia tarii. Navele au facut doar diplomatie si stiinta, in cel mai nobil si Star Trek mod posibil.
Problema era ca expeditiile costau enorm. Ele plus cheltuielile pentru Palatul Interzis au falimentat tara. Dupa ce imparatul a fost ucis de rebeli, un baron local a primit sarcina sa puna planurile pentru nave uriase si hartile lumii undeva, pentru generatiile viitoare. Dar tipul le ura asa tare ca le-a dat foc.
In schimb occidentalii au actionat pentru interes. Cand fiecare corabie aducea mirodenii care valorau greutatea lor in aur, nu a fost nevoie ca statul sa plateasca. Flotele se faceau singure. Oamenii invata sa navigheze cu astrolabul nu de dragul navigatiei, ci pentru ca asa puteau ajunge la insulele Moluce, unde concurenta nu stia sa ajunga, si sa se imbogateasca. Abordarea asta este cea corecta.
Cumparati cartea, are multe puncte de interes. Ce am povestit eu sunt numai cateva pagini.