[1 iun] Cartea de azi: „Naruto” de Masashi Kishimoto
Dacă e un lucru oarecum previzibil la benzile desenate japoneze care au ca public băieții adolescenți, e faptul că sunt pline de optimism și că spun povești despre cum, prin muncă și cu ajutorul prietenilor, poți depăși orice obstacol.
„Naruto” de Masashi Kishimoto e una dintre marile serii ale deceniului trecut – de-abia puteai să arunci o piatră pe forumurile de anime și manga fără să nimerești un fan. Pe bună dreptate.
Povestea se petrece într-o lume de ninja care folosesc magie. Zboară, manipulează elementele, folosesc telepatia, vindecă, sunt puternici, controlează umbrele – fiecare cu specializarea lui și câteva tehnici în comun. Naruto e un băiat plin de entuziasm, dar care e respins de cei din jur o mare parte a copilăriei lui din motive pe care nu le înțelege. În timpul unei lupte cu un ninja renegat, află că atunci când era bebeluș satul lui a fost atacat de un demon-vulpe. Tatăl lui a reușit cu greu să oprească demonul și l-a închis în trupul lui Naruto înainte să moară, făcând din fiul lui un paria. Dar chiar dacă băiatul își începe viața respins de toți, își câștigă în cele din urmă câțiva prieteni care-l acceptă cum e.
Dar noua generație din care face parte și Naruto are și ea parte de provocările ei, de dușmani noi și vechi, de lucruri de rezolvat și de tehnici ninja super-speciale de folosit în moduri creative.
Seria e destul de bine închegată, chiar dacă se întinde pe 72 de volume standard de manga. E uneori repetitivă, dar e o poveste puternică despre maturizare și despre eforturile pe care le faci ca să devii mai bun. E și o serie de acțiune și aventură plină de energie, cu personaje memorabile, care probabil că va rămâne de referință multă vreme de acum încolo.
Am văzut seria disponibilă în România în mai multe librării – e disponibilă și prin Book Depository, unde cele 72 de volume sunt disponibile în trei cutii măricele.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.