[4 iun] Cartea de azi: „Doctor Faustus” de Christopher Marlowe
Povestea lui Faust nu-i aparține lui Goethe, deși e drept că pe la noi asta e asocierea făcută cel mai des. Însă înainte să fie personaj de teatru, Faust a fost personaj de legendă, probabil bazat pe un alchimist, astrolog și magician german care s-a născut pe la sfârșitul secolului 15.
La finalul secolului 16, scriitorul englez Christopher Marlowe a dat peste o versiune a poveștii pe care a transformat-o într-o piesă de teatru. Marlowe era unul dintre cei mai faimoși scriitori dramatici din Londra, iar piesa s-a bucurat de un public pe măsură și de zvonuri cum că ar fi apărut diavoli pe scenă în timp ce era jucată.
„Doctor Faustus” spune povestea unui un tânăr talentat de la universitate care a obținut titlul de doctor, iar acum e nemulțumit de întreaga cunoaștere umană. Până la urmă, tentat de un înger rău, decide să studieze magia și face un pact cu Lucifer prin care primește 24 de ani în care poate folosi magia pe pământ și în care va fi slujit de demonul Mephistophilis, în schimbul sufletului său. Faustus își petrece apoi restul vieții făcând lucruri mărunte și irosindu-și inteligența și darurile, până în ultimul ceas, în ciuda faptului că Mephistophilis îl căinează la fiecare pas și până și el îi spune că nu face bine ce face.
E o piesă mai simplă și mai directă decât cea a lui Goethe și își trage mai puternic seva din idei creștine, dar poate tocmai de aceea are o forță deloc neglijabilă.
N-o găsesc în traducere la noi, dar e pe disponibilă gratuit în engleză pe Project Gutenberg.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.