Roxana-Mălina Chirilă

[9 iun] Cartea de azi: „Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West” de Gregory Maguire

Nu știu cum s-a întâmplat de n-a ajuns „Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West” în România, pentru că a fost un fenomen în străinătate. Publicată pentru prima oară în 1995, este o reinterpretare a „Vrăjitorului din Oz”, având-o ca personaj central pe Elphaba, vrăjitoarea cea rea din Vest. Cartea a fost transformată și în spectacol muzical și a luat premiul Tony.

Nu neapărat că ar fi o carte excelent scrisă – uneori Gregory Maguire încearcă prea mult să Scrie (!!), alteori m-a dezamăgit modul în care a demitizat totul, transformând societatea din Oz într-una foarte prozaică. Mă așteptam de la vrăjitoare să fie o vrăjitoare, dar e mai degrabă o femeie care poate să facă un pic de magie și în rest are treabă cu politica și vrea să facă o revoluție. (În plus, trece și printr-o fază în care nu e sigură dacă un copil e al ei?… Ok.)

E interesantă însă abordarea, reinterpretarea unei povești vechi dintr-o perspectivă nouă, reexplorarea unei lumi copilărești printr-o perspectivă mult mai adultă, în care doar faptul că Dorothy e ea însăși copilă face totul să pară o aventură fantastică.

„Wicked” se poate găsi pe Book Depository, printre altele.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |