Roxana-Mălina Chirilă

Un oraș mic și mult prea liniștit în pandemie

În perioada asta sunt în Sfântu Gheorghe (Covasna), din varii motive. Viața într-un oraș mic e mai liniștită, tipurile de mâncare pe care le poți cumpăra, mai puține, iar regulile legate de pandemii mai puțin respectate.

Primarul din Sfântu Gheorghe, reales duminică, a aflat că are COVID-19. Am intrat la el pe Facebook să văd ce comentează lumea, iar Google Translate mi-a demonstrat că sunt mulți care încă au impresia că e o conspirație și îi spun și lui să nu se impacienteze. Nu e COVID-19, e gripă, a fost declarat bolnav aiurea, chiar dacă și-a pierdut simțul gustului.

Am intrat într-o farmacie (fără legătură cu pandemia) și eram singura persoană care purta mască. Farmacista avea una agățată în jurul gâtului, probabil în caz că încerca cineva să-i taie beregata cu o foaie de hârtie ascuțită. Un bătrân își proteja bărbia cu ea. Cineva n-avea deloc.

„Ar fi trebuit să educe oamenii de la bun început și să le spună la ce e bună masca, nu să vină cu amenzi și amenințări,” îmi spune cineva, care își dă jos masca de cum iese dintr-un raion al magazinului universal, până își dă seama că ar fi trebuit s-o păstreze până ieșea din clădire.

Măștile se dau jos de parcă ar fi ilegal să le porți o secundă în plus. Pentru cei care merg în două magazine adiacente, masca se dă jos pe cei trei pași dintre cele două uși, asta dacă se mai pune la loc.

La început m-am simțit prost că nu fac același dans absurd al scoaterii și repunerii măștii la fiecare trei secunde, dar pe urmă mi-am băgat picioarele. Nu sunt evantai, să tot flutur chestii la intervale regulate.

Între timp, azi sunt 51 de cazuri noi de COVID-19 în județul Covasna, față de 31 în Brașov. Mă întreb dacă problema are ceva de-a face cu relaxarea totală a populației.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |