Roxana-Mălina Chirilă

De prin lume adunate – 9.12.20 (se închide Questia)

1. Un clip despre colapsul civilizației, văzut prin prisma dezvoltării de software:

Tipul vede doar tehnologia pierdută de-a lungul timpului, lucru deja foarte impresionant, dar s-a uitat și foarte mult din gândirea umanistă. O impresie greșită pe care o avem acum e că suntem la vârful civilizației din toate punctele de vedere și că omenirea e mai deșteaptă decât a fost vreodată.

Dar oamenii, ca specie, au rămas cam la fel de zeci de mii de ani, nivelul de inteligență și creativitate sunt cam aceleași și diferența reală e că avem mult mai multă istorie pe care să construim prezentul și mult mai multe idei pe care le-am explorat.

(De exemplu, suntem mai inteligenți decât Albert Einstein pentru că avem Facebook și telefoane mobile? Nu prea. Dar decât Isaac Netwon pentru că avem apă caldă care vine prin țevi?)

Însă unele lucruri au căzut în uitare pentru că nu ne-au mai interesat, sau pentru că erau foarte nișate. Cărțile de dezvoltare personală de azi sunt apă de ploaie comparativ cu ce se gândea în Evul Mediu, când evoluția persoanei (spirituală, e drept) era o preocupare de bază. Ignoranți în ce privește trecutul, Tony Robbins-ii și Jordan Peterson-ii de azi încearcă să reinventeze roata, dar în trecut au existat calești.

2. Mihai Iovănel a scris despre „Ion” de Liviu Rebreanu.

Atât de mult mi-a displăcut abordarea literaturii române în liceu încât am evitat să citesc cărțile din bibliografie multă vreme. Deși, personal, nu mi se pare foarte important ca romanele din trecut să fie „actuale” ca să le pot citi (nu mă interesează actualitatea; totul se aplică și nu se aplică la situația de acum, indiferent de perioadă istorică), nu pot decât să mă gândesc că poate e ceva interesant și la literatura română.

Dar nu dacă vii cu o abordare școlărească, cum se întâmplă când ești în liceu și zici că nu vrei să mai vezi literatură română niciodată.

3. Facebook e o platformă din ce în ce mai slabă.

Dorin s-a lăsat o ultimă oară de Facebook și povestește de ce. Între timp, Facebook a fost dat în judecată de SUA pentru monopolizare. Cory Doctorow are o părere interesantă pe Twitter în privința asta: Facebook a cumpărat companii care să țină utilizatorii în familia de companii Facebook și să scadă competiția, dar treburile negative, gen moderarea, sunt făcute de colaboratori externi, astfel încât să poată da vina pe ei când se întâmplă lucruri nasoale.

Se spune că conținutul pe care-l promovează e intenționat cel slab, extremist, fals, care dezinformează – pentru că ăla prinde mai bine utilizatorii.

4. Se închide Questia pe 21 decembrie 2020.

Questia este o bibliotecă digitală enormă de cărți și articole academice, folosită de cercetători și universități din întreaga lume.

Mi se pare extrem de ciudat că nimeni nu vorbește despre asta – nici măcar un articol mic, mai ales că era un site cunoscut, alături de JSTOR. Știe cineva ce se întâmplă? Se mutase toată lumea altundeva?


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |