Roxana-Mălina Chirilă

Aș da foc presei

Presa ar trebui să aibă responsabilitate. Dar n-are. Sunt o grămadă de „știri” imbecile la televizor și în ziare. Sunt mulți „jurnaliști” care iau o idee scotocind prin gunoaie și prezentând-o ca pe următoarea revelație fără niciun fel de responsabilitate, fără verificare a surselor și doar cu capul la clicuri.

Treaba asta are consecințe.

Din când în când, i se scoală câte unui cretinel care a terminat o școală undeva să reinventeze gaura din gogoașă. Poate e doctor și a terminat doar el știe cum medicina. Poate n-are studii, dar se dă drept ceva. Nu contează – un pic de scris la ziar, un pic de coloană muzicală și două-trei cadre frumușele și gata, arată a știre reală.

Treaba asta are consecințe.

Vorbeam cu maică-mea, care are naivitatea specifică celor care nu au vorbit niciodată cu jurnaliști români ca să vadă cum li se răsucesc vorbele și cum nu contează ce au spus, contează să iasă clicuri. Pentu că dacă ar fi văzut ce frumos vine cineva să-ți ceară să-i scrii articolul și nu-l verifică pe urmă, ar fi mai sceptică.

Stați, stați. Uite aici, John Oliver ne arată cum poți să-ți faci reclamă la televiziunile din SUA la orice tâmpenie fără să verifice nimeni nimic (pentru o sumă de bani aproape modică):

No, ai noștri fac la fel, dar nu doar pentru bani, ci pentru clicuri.

Așa, în aprilie, maică-mea a citit pe Aleph News un articol despre ce a afirmat un tip de care n-a mai auzit nimeni până acum, Geert Vanden Bossche. Geert Vanden Bossche e un medic veterinar care și-a luat doctoratul în virologie acvatică de la Facultatea de Științe ale Agriculturii a Universității din Hohenheim, după care a intrat pe tot felul de posturi de conducere de la privat.

Nu e niciun bai, CV-ul lui e în regulă (doar că nu e specializat la bază în medicină umană). Doar că acum s-a trezit, în pandemie, să spună că vaccinarea în masă e o Problemă pentru că va duce la adaptarea virusului și la o grămadă de variante ale lui.

În lumea științifică, acest lucru trebuie demonstrat, iar ideile importante tind să circule între cercetători relativ repede. Nu se întâmplă prea des să fii tu ăla care urlă singur în deșert – iar dacă nu ai dovezi, atunci înseamnă că vorbești din burtă.

Știința nu e în capul oamenilor de știință. Dacă trezești un om de știință la 12 noaptea, nu o să știe răspusul la toate întrebările universului. Ce fac oamenii de știință e să vină cu ipoteze și apoi să le verifice pas cu pas, ca să vadă dacă sunt adevărate. Nu e un proces perfect, câteodată nu sunt repetate experimentele suficient ca să se vadă dacă rezultatele sunt corecte, alteori e ceva în neregulă cu experimentul în sine, dar oricum ar fi, încet-încet cunoașterea umană merge înainte.

Dacă vine chiar și marele cercetător al lui pește și spune, „Stelele sunt roșii” fără să aibă niciun fel de dovadă, atunci nu înseamnă că are dreptate.

Înapoi la Geert Vanden Bossche. Omul are idei care au fost sancționate și criticate în branșă. N-a contat prea tare la nivel local românesc, pentru că Aleph News nu a ajuns cu verificările la nivelul la care am ajuns eu. Au pus articolul alarmist despre adaptarea virusului și asta e – fără să se uite la faptul că variantele diferite de virus au apărut dinainte de vaccinuri și s-au răspândit inițial mai tare în populațiile nevaccinate.

Ieri, în iulie, maică-mea a făcut din nou referire la articolul cu ce-a zis Geert Vanden Bossche, că și-a adus aminte că a citit undeva că vaccinul în pandemie face mai mult rău decât bine. Pentru că… nu știu, nu a văzut suficient pe net în aprilie s-o convingă că omul greșește, probabil. Ceilalți specialiști din branșă au fost neconvingători, deși sincer, era treaba lui Geert Vanden Bossche să demonstreze că are dreptate, nu treaba altor oameni să caute toate prostiile de pe net ca să răspundă la ele.

Și uite așa, un nebun aruncă o sticlă de plastic în lac și zece ziare o scot, o spală frumușel și o declară viitorul omenirii.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |