Roxana-Mălina Chirilă

Rușii care ne sunt aproape

Țineți minte fazele alea din gimnaziu sau liceu când chiulea jumătate de clasă, iar profesorul intra pe ușă și începe să urle la cei rămași? „Sunteți chiulangii! Sunteți chiulangii!” Iar ăia rămași își blestemau zilele, evident, pentru că nu ei erau cei care chiuleau, dar trăgeau oricum ponoasele?

Zilele astea sunt foarte mulți supărați pe ruși. Nu doar pe Rusia, nici doar pe susținătorii lui Putin, ci pe toți rușii. Putin însuși, oamenii de la putere din Rusia, oamenii de rând care susțin războiul, oamenii de rând care sunt contra războiului (o treime? sau cât ziceau statisticile?), emigranții ruși care au plecat să caute o viață mai bună altundeva - nu contează, supărare să fie!

Există zvonuri cum că rușii ar fi în general discriminați prin Europa și nu numai. Sunt sigură că o parte din povești sunt propagandă rusă care exagerează situațiile de genul ăsta ca să smulgă o lacrimă. Dar pe de altă parte, mă uit că sunt cam mulți care-s de acord cu bruscarea și discriminarea rușilor, pe principiul că ucrainenii suferă mult mai mult. E o atitudine cam de căcat. Da, ucrainenii suferă foarte mult, enorm mai mult decât rușii de rând din UE - dar asta nu înseamnă că ar trebui echilibrată balanța în sensul în care ar trebui să facem rușii să sufere. Răul mare nu se anulează automat dacă faci un rău mic.

Precis există ruși care au emigrat tocmai pentru că nu le convenea sistemul și n-au putut să-l schimbe. Și dacă ziceți hâr, mâr, puteau să voteze, să-l dea jos pe Putin etc., aduceți-vă aminte câți români au plecat din România pentru că simțeau că nu pot schimba nimic. Cum ar fi să fie puși să dea socoteală pentru ce fac cei din țară? Dacă România s-ar apuca de aruncat bombe înspre vecini, cât de corect ar fi să se ducă lumea la Nadia Comăneci și s-o ia la rost, „Ești româncă, cum ai permis să se întâmple așa ceva?”

Știu că e foarte greu. E un război la o aruncătură de băț, sunt atâția oameni care suferă și mor. Suntem neputincioși să-l oprim și e foarte, foarte dificil să știm că se comite o nedreptate lângă noi și noi nu putem interveni. Dar nu cred că e o găselniță să profităm de ocazie ca să urâm pe oricine vorbește limba greșită sau s-a născut într-o țară greșită. Dacă sunt ruși emigrați printre noi, au mai multe șanse să fie anti-Putin și anti-război decât cei rămași acasă; dacă urlăm fără discriminare la ei, o facem la fel ca profii din liceu care urlă la cei care au rămas la ore: pentru că voiam să pedepsim pe cineva, iar ei sunt singurii care sunt aproape.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |