Roxana-Mălina Chirilă

Mi-e dor de software mai puțin inteligent

După cum zice și titlul postării, mi-e dor de software mai puțin inteligent. Poate pentru că țin minte calculatoarele anilor ‘90 și 2000, poate pentru că îmi place să am control asupra propriilor dispozitive, mi-e dor de softuri care fac ce le zic eu și nimic mai mult. Vreau să instalez eu cu mâna mea lucruri, nu să se instaleze pentru mine. Vreau să decid eu unde se salvează totul.

Ca să vă explic: softul vechi trebuia instalat și uneori trebuia depanat. Da, era mai complicat la început, da, trebuia să reții niște pași (install.exe, accept, accept, accept, așteptat), dar finalul era previzibil. Acum totul se instalează automat, ca să fie simplu pentru oricine, dar ce se instalează e la ghici.

Sistemul de operare, de exemplu? Eu l-am pus să se instaleze în engleză. Știu engleză, vreau engleză, cu asta m-am obișnuit. Ce ziceți, am Windows în engleză? Aș, nu, interfața din Windows e ba în engleză, ba în română. Când intru în bara de start, încep să caut „updates”, îmi apar „actualizări”. Caut „Settings?” Îmi apar „Setări pentru mouse”. Când mi-era lumea mai dragă, Word trecea în română - până când am renunțat la toată suita de Office și am trecut pe open source fără să mă mai uit înapoi. Dar poate că ar trebui să fiu mulțumită că măcar Windows îmi ghicește locația și bagă de la sine putere o limbă pe care o știu (noroc că nu sunt într-o țară străină, pentru că atunci când eram în Turcia plângeam încet de fiecare dată când localiza în funcție de locația fizică). Facebook, pe de altă parte, îmi traduce din când în când interfața în limbi cu care n-am tangență deloc; ultima oară era în Afrikaans, dar insista că e în engleză.

Pe telefon dezastrul e mult mai mare. Am memoria telefonului aproape plină; cu ce, asta n-aș putea să știu. Nu, literalmente, asta nu aș putea să știu. Telefonul dă din umeri - „nu știu, bos, nu sunt aplicații, nu e muzică, nu sunt poze. Vrei să ștergi din cele trei fișiere la care îți dau acces? Sunt sigur că această poză de 3MB e problema”. Frate, lasă-mă să văd fișierele, să știu ce aplicație face rahatul ăsta - nț, nu se poate.

Moartea tehnologiei vine nu cu lucruri pe care nu știm cum să le folosim și care arată ca un motor de rachetă, ci cu promisiuni că totul merge automat, fără să ne batem capul - iar când nimic nu merge, nu avem cum să aflăm de ce. E frumos, e simplu, e grozav, e evoluat, orice prost poate folosi tehnologia asta, dar niciun inteligent nu-i poate da de capăt.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |