Roxana-Mălina Chirilă

Isteria anti-Andrei Nae

Nici măcar nu are legătură cu fusta, ci cu teama de minorități, de vestul care „ne impune” lucruri, de ideea că cineva din jurul nostru s-ar putea schimba - iar noi va trebui să acceptăm schimbarea.

Andrei Nae a devenit simbolul din minutul ăsta al temerii de „progresism”: un bărbat surprins în fustă undeva pe un hol ce duce spre o casierie, profesor la UniBuc, cu cursuri care abordează jocurile video din multiple perspective, cu o nevastă străină, cu o poză în care pare să susțină o politiciană franceză de stânga, chit că nu are drept de vot în Franța. Tot ce s-a putut găsi ușor despre el a fost găsit (deși evident că lucrările pe care le-a scris nu i le-a citit nimeni) și a început batjocura.

Batjocura a fost în presă, în postări de pe Facebook, în comentariile de pe profilul lui în care suficienți s-au simțit îndatorați să-și dea în stambă, cu injurii, înjurături, toate cuvintele de argou pe care le-au putut găsi. Am impresia că în timp au mai fost raportate sau șterse, pentru că nu mai văd unele dintre cele pe care le văzusem la început.

Cei care se vor mai cu stil, cum ar fi Mihnea Rudoiu publicând pe site-ul Republica, își dau în stambă cu tot felul de argumente precum:

În primul rând, copiii se vor putea ţine, de acum încolo, nu doar după fusta mamei, ci şi a tatălui, iar în plan lingvistic, expresiile discriminatoare – „a-şi pune poalele-n cap”, „poale lungi şi minte scurtă”, ori versetele lui Ieremia, „Ți se vor da poalele peste cap, ca să se dezgolească ruşinea ta“ – nu vor mai fi adresate sexului feminin. Graţie profesorului Nae, vom beneficia şi noi, bărbaţii, de ele.

Nu știu cum să vă zic, „Oh, nu, în ritmul ăsta e posibil ca problema ta să mă afecteze și pe mine, nu ce tragedie?!” nu e chiar un argument convingător.

Altfel, Ieremia? Ieremia? Ăla care a trăit în secolele 7-6 Î.Hr. și a murit în Egipt? Ați văzut îmbrăcămintea evreilor din perioada aia? Sau pe cea a egiptenilor, care aveau fuste scurte și albe pentru bărbați? Cel care oricum spunea vorbele astea unei cetăți, nu unei persoane? Acel Ieremia?

Cert este că vestimentaţia dlui Nae impune revizuirea termenului. Aşa că, „din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască (îmbrăcămintea lui Nae să revină la aspectul tradiţional), primesc! Dar să nu se schimbe nimica (din sensul cuvântului “fustangiu”); ori să nu se revizuiască (Nae să umble cât pofteşte în fustă), primesc! dar atunci să se schimbe (semnificaţia cuvântului “fustangiu”) pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale. ”

Frumos, e adus și Caragiale în discuție. Caragiale, care s-a născut mult mai aproape de bărbați care purtau cu încredere anteriu decât de zilele noastre (30 de ani? 40 de ani?). Și, sigur, putem zice că anteriul era o „haină bărbătească”, dar cert e că semăna cu o rochie, nu cu pantaloni.

Dar să lăsăm argumentele unice ale lui Mihnea Rudoiu și să ajungem la cele pe care le urlă mulți:

Căci, încă o dată, nu fusta e nodul gordian, ci unde se trasează limita care marchează sfârşitul decenţei şi începutul ţăcănelii. Profesorul Nae, inocentul George Sand masculin al Micului Paris, a ridicat la fileu o dilemă sau o dileală? Cum se poate stabili? […] Şcoala va fi inundată de legiuni de Conchita Wurst şi totul va fi ok. Şi, pe acelaşi trend, vom avea semeni care se vor considera pisici, cai, labradori, tigri, cercopiteci şi totul va fi, de asemenea, ok, iar singurii deraiaţi de pe şină vor fi restul, câți vor fi rămas, care vor încerca să îi tragă de urechi şi să-i aducă la loc în pielea lui homo sapiens.

Românii patrioți de dreapta, păstrători ai tradițiilor naționale, înghit iar pe nemestecate propaganda de doi lei de la conservatorii de dreapta americani - inclusiv în ce privește invențiile legate de unde o să ajungem în curând. Iată temerile că lumea o va lua razna, că o nouă modă va duce la disoluția societății așa cum o cunoaștem.

Ce pot să zic? Au mai fost schimbări sociale și înainte și puține au fost pe cât de devastatoare s-a crezut la momentul respectiv - mai ales dacă au ținut de libertatea indivizilor de a alege cum să-și trăiască viața (schimbat clase sociale, mode diferite) și nu de revoluții sângeroase.

Pe de altă parte, mizeriile aruncate asupra câte unui individ care e desemnat țap ispășitor sunt mereu „la modă”, așa că normal că se urlă, se înjură și se face în ultimul hal despre Andrei Nae. I se aruncă în cârcă faptul că a vrut atenția asta, i se inventează motive și intenții de parcă ar fi făcut un protest public sau ar fi venit așa să țină discursul de la începutul anului universitar. Or, după cum ziceam și pe Facebook, omul era undeva pe un hol lângă o casierie, în timpul vacanței de vară. Nu avem context, nu știm dacă a vrut ceva sau n-a vrut nimic și doar se afla în treabă când i s-a făcut o poză.

Dar, dar, Andrei Nae nu arată bine în fusta aia!

Zât!

Serios, există un moment în care să critici alegerile stilistice ale cuiva și un moment în care te prinzi că „alegerea stilistică” e pentru majoritatea celor din conversație doar un mod voalat de a-și exprima dezacordul puternic față de persoana respectivă. Real, nu există o fustă pe care Andrei Nae s-o poată purta fără să stârnească valuri de indignare. Real, nu există un motiv să te arunci în valul de supărare pe un om care a fost surprins într-o ipostază oarecare.

Ah, vrei neapărat să discuți de modă? Ok, hai s-o facem. Nici eu nu sunt încântată de costumația lui, care cred că arată extrem de clar care sunt problemele industriei modei de azi. E aproape imposibil să-ți găsești haine care să ți se potrivească și care să-ți placă, mai ales dacă ieși câtuși de puțin din tipare. Zoso se plânge relativ des de lipsa pantalonilor și hainelor de calitate din magazine, efectiv caută și el ce căutăm toți: acul în carul cu fân.

Eu detest fustele mini, nu mă simt comod în ele și vreau fuste lungi - sunt ani în care nu găsești așa ceva, mai ales dacă vrei și buzunare.

În condițiile date, da, fusta lui Andrei Nae putea fi mai mișto… dar nu putea fi mai mișto. În momentul în care am renunțat ca societate la mersul din plin la croitor pentru pret-a-porter și am aterizat în fast fashion, am renunțat la haine care să fie croite fix pentru noi. Toate hainele sunt făcute pentru niște oameni „medii” care nu prea există (sigur, există mărimi, dar să fim serioși, și alea sunt tot o medie).

Mai mult, avem foarte multe haine extrem de perisabile, făcute din plastic (poliester, acrilic) care nu rezistă prea mult și ne fac să înghițim și să inhalăm tone de particule de plastic - și măcar dacă ar arăta bine, dar de multe ori arată exact ca niște plastice.

Toți suferim de o paletă prea restrânsă de haine acceptabile, care se ascund printre tone și tone de haine urâte sau de slabă calitate. Vrei ca oamenii să fie mai bine îmbrăcați? Militează pentru haine mai bune. Asta dacă într-adevăr te pasionează atât de mult moda și nu faci nazuri doar pentru că Andrei Nae e îmbrăcat în fustă.

Altfel, după cum ziceam, zât. Că dacă nu, îți iau pozele de pe Facebook și îți comentez fiecare ținută cu toată răutatea înainte.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |