Podcast despre MISA la BBC
BBC, spre deosebire de TVR, are multe producții mișto și urmărite nu doar în Marea Britanie, ci și internațional. Fac o treabă profesionistă indiferent dacă e vorba de seriale TV sau de podcasturi documentare.
Zic de podcasturi documentare pentru că tocmai au scos al șaselea sezon din podcastul de investigație „World of Secrets”. În primele cinci au investigat acuzații de exploatare sexuală la adresa CEO-ului de la Abercrombie & Fitch, cultul nigerian al lui TB Joshua, un criminal în serie din Africa de Sud, acuzațiile de viol contra unui miliardar egiptean și un caz al unui traficant de droguri. Al șaselea sezon este despre cursurile de yoga legate de Gregorian Bivolaru.
Sezonul are subtitlul „The Bad Guru”. În total cuprinde șase episoade, fiecare de câte jumătate de oră, care se ascultă extrem de ușor. Povestea e foarte bine structurată și curge ușor și clar. Se simte mâna profesioniștilor acolo din modul în care e creat suspansul și din felul în care sunt îmbinate bucățile de informație pentru a crea o imagine de ansamblu clară și bine conturată.
Dar dincolo de admirația mea pentru abilitățile tehnice și narative ale producătorilor, mi se pare că în sfârșit subiectul MISA ajunge pe mâinile corecte. După cum ziceam acum câteva luni când vă povesteam de podcastul „Toxic Tantra”, subiectul grupărilor religioase neobișnuite poate fi abordat mult mai bine când i se dă mai mult spațiu pentru a putea explica ce se întâmplă și de ce.
„The Bad Guru” m-a impresionat mult prin bunăvoința față de persoanele intervievate și analiza delicată a graniței dintre libertate personală și coerciție, dintre un stil de viață neobișnuit și o problemă reală. Scoate în evidență manipularea și presiunea exercitată asupra yoghinelor chiar și atunci când ajunge la subiectele senzaționale care au făcut presa să vuiască.
Mi-aș fi dorit să se facă așa ceva și la noi. Posibilități ar fi, dar… nu prea sunt oameni care să profite de ocazie, bănuiesc. Presa noastră a mers mai mult pe scandal, mai ales la început, ceea ce înseamnă că ce s-a discutat mai mult a fost scandalul, nu situația în sine. Toată lumea a aflat de subiectele „sex în grup” și „beau urină” (valabile pentru un număr mic de yoghini, dar în fine), dar nu s-a discutat suficient despre cum ajung oameni altfel normali la cap să facă lucruri care le dăunează.
Scandalul a funcționat pentru a convinge oamenii să se ferească de MISA în sine (din câte știu, numărul de cursanți a scăzut enorm din vremurile de glorie), dar nu și pentru a-i ajuta să se ferească de alte situații și idei similare. În plus, a creat o stigmă împotriva celor care au fost la cursul de yoga sau în alte grupări neobișnuite: cei care au fost victime sunt tratați ca ciudați în continuare.
Emma Weatherill și Cat McShane, creatoarele „The Bad Guru”, au vorbit însă ca de la om la om cu femeile implicate în omoloagele internaționale ale MISA și au aflat detalii despre ce anume le-a determinat să meargă la cursurile de yoga, să se întâlnească cu Gregorian Bivolaru și să-și dedice o parte din viață școlii - chiar și atunci când lucrurile au luat o turnură neplăcută sau chiar înfricoșătoare. Povestea e una despre bune intenții, despre căutări spirituale, speranță, încercarea de a deveni mai bun și de a te depăși… și despre manipulare și modul în care îți dai seama că ești într-o sectă.
Recomand seria cu multă căldură. Merită cu prisosință trei ore din viața voastră.