Roxana-Mălina Chirilă

Life hack - un feed doar cu ce te interesează pe tine

Internetul le aparține din ce în ce mai mult corporațiilor, care nu au absolut niciun interes să cedeze vreun pic din putere de dragul de a crea experiențe bune. Dacă ai o platformă cu un număr enorm de utilizatori cărora le e greu să plece în locuri mai bune, atunci poți să vinzi atenția și timpul lor unor companii care să-și facă reclamă - asta dacă nu cumva le vinzi direct datele.

Cory Doctorow a descris foarte bine procesul de degradare al platformelor de social media, numind procesul enshittification (înrăhățire):

  • în faza inițială, platformele au nevoie de utilizatori, deci fac tot posibilul să fie valoroase pentru ei
  • după ce au o bază enormă de utilizatori, se axează pe atragerea companiilor pe principiul „veți găsi clienți aici”, axându-se pe a maximiza valoarea pentru companii
  • după ce au clienți companii, se axează pe creșterea valorii pentru acționari

Primul exemplu pe care-l dă el e Facebook: întâi, găseai acolo prieteni și lucruri pentru care să vrei să stai. Apoi a început să se umple de companii și de reclame, în detrimentul lucrurilor care te interesează cu adevărat. Apoi a început să descurajeze linkurile și alte moduri de a ieși de pe platformă, ca să rămâi blocat acolo - îți iei știri și informații din Facebook, dar din ce în ce mai greu, iar oamenii care ți le oferă ajung greu la tine și deseori trebuie să plătească.

Aș comenta că e o problemă și la Instagram, unde nu poți da link către postări din exterior decât în propriul tău profil - și și atunci doar două - practic asigurându-se că nu vei ieși de pe platformă decât rareori, în rest învârtindu-te doar acolo. Poate fi convenabil să vezi postările tuturor oamenilor care te interesează strânse într-un singur loc, dar algoritmul e cel care decide ce vezi și când vezi, iar posibilitatea ca tu să vrei să ajungi la o un creator, iar un creator să vrea să ajungă la tine, iar amândurora să vi se pună bețe în roate de către platformă e, dacă nu deja aici, atunci iminentă.

Soluția pentru companii e să aibă informațiile relevante în locuri în care poți ajunge fără să trebuiască să te conectezi pe platforme. Altfel, inevitabil trebuie să combinați lupta de informare despre informații utile cu lupta de popularizare, ceea ce duce la situația în care informațiile relevante sunt greu de găsit, inaccesibile din afara platformei și costisitor de întreținut. Platforma intermediară nu are niciun motiv să se asigure că oamenii își rezolvă treburile repede pe platformă sau că voi vă puteți promova ieftin.

Soluția pentru indivizi ar putea fi RSS-ul: RSS-ul e o pagină de pe un site unde se publică automat cele mai noi articole de pe site-ul respectiv. Poți lua linkul acela, îl poți băga într-un cititor RSS și poți avea un fel de „ziar” în care-ți apar toate noutățile de la toți cei care te interesează.

La mine, RSS-ul e la https://roxanamchirila.com/index.xml. Nu e foarte citibil cu ochiul liber, dar dacă îl bagi într-un RSS, se formatează frumos și vezi articolele separat, în ordine. La site-uri făcute cu Wordpress, de obicei RSS-ul e creat automat pe o pagină care apare când pui /feed la finalul adresei. Eu folosesc feedly.com ca cititor de RSS-uri, dar pot oricând să-mi iau lista de site-uri și să mă mut altundeva cu ele.

Recomand cu tărie, dacă nu vreți să fiți etern la mila algoritmilor.

RSS în feedly

Articol RSS în feedly


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |