Roxana-Mălina Chirilă

Recenzie Kindle – Kindle review?…

De multă vreme încoace am un Kindle. De fapt, de atât de multă vreme încât e un Kindle varianta veche, cu tastatură. Dar am avut ocazia să văd și un Kindle 6 Wi Fi – Kindle 6, fără tastatură (și mai ieftin).

În primul rând, pentru cei care nu știu, un Kindle e un dispozitiv de pe care citești cărți electronice… și cam atât. Nu e o tabletă, nu pui jocuri pe el, n-ai cum să vezi filme și uneori nici măcar n-are touchscreen. Cu toate astea, e genial.

Câteva specificații pentru Kindle 6 Wi Fi„>Kindle 6, luate de pe eMag și comentate:

Tip ecran: E-Ink

Traducere liberă: ecranul e comfortabil. Se vede clar, frumos, nu obosește ochii. E ca și cum ai citi de pe hârtie – cu deosebirea că poți da scrisul mai mare sau mai mic, poți face spațiile între linii mai mari sau mai mici și alte chestii de-astea pe care nu le poți face cu o carte normală.

Așa că dacă la ora 2 noaptea nu mai ai chef să citești purici, dai pur și simplu scrisul mai mare.

Diagonala: 6 inch

E mic, dar nu foarte mic. E exact comfortabil ca să poți citi. E cam cât o carte, doar că subțire și ușor și poți pune pe el multe cărți. Dacă mai sunt și alți nebuni ca mine care-și iau cu ei cartea care trebuie citită, carte pe care vor s-o citească și cartea pe care o citesc de fapt, bănuiesc că o să se bucure la fel de tare ca mine că nu-și mai rup spatele.

Numar culori: 16 nivele tonuri de gri

N-ai nevoie de mai multe. Sunt exact atâtea de câte ai nevoie ca să vezi eventual și ceva poze și ca literele să pară naturale pe ecran.

Memorie Flash ROM: 2 GB

Cărțile nu sunt în general foarte mari. Câteodată mai nimerești pdf-uri pe la 100 MB, dar am multe, multe, multe care se rezumă pe la 1MB sau mai puțin. N-am reușit să umplu toată memoria.

Formate suportate:

Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC
HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP – conversie

Suportă tot ce scrie mai sus, dar eu personal prefer să folosesc Calibre (soft liber) ca să convertesc fișiere în MOBI. PDF-urile sunt dușmanul meu de moarte în general, pentru că sunt mari și inflexibile – lucru care se vede clar pe Kindle. Am încercat să le citesc, dar ori ajunge prea mică pagina și nu vezi scrisul, ori trebuie să întorci ecranul, ori să dai zoom și să te plimbi în stânga și-n dreapta ca nebunul.

Dar pentru formate gen MOBI un Kindle face toți banii: poți să vezi unde ești în text, să schimbi ușor „pagina” – pentru mine și alți obsedați de statistici există și o mică funcție care-ți spune la cât la sută din carte ești.

Și mai e o chestie simpatică – din ce în ce mai multă lume oferă cărți în formate compatibile, inclusiv giganți ca Project Gutenberg, unde găsești tone de cărți gratis din autorii clasici ai lumii (cei care nu mai au copyright pe cărți). Sau, pentru alți pasionați de fanfiction, Archive of Our Own permite download-ul de fanfiction direct în format MOBI. Aștept același lucru și de la fanfiction.net.

Wireless: Da

Recunosc că nu l-am folosit niciodată – îmi conectez Kindle-ul la calculator prin cablu, așa că n-am nicio părere legată de internetul pe Kindle.

Baterie: Wireless off: 4 saptamani

Foarte rar mi s-a întâmplat să rămân fără baterie – și atunci mi s-a întâmplat pentru că am uitat că trebuie încărcat vreodată.

Dimensiuni (W x H x D): 165.75 x 114.5 x 8.7 mm
Greutate: 170 g

Mic și ușor și mai simplu de cărat decât un braț de cărți – sau chiar decât o carte.

Generalități:

Una din chestiile la care nu mă așteptam și care îmi plac enorm e că are butoane de schimbat pagina pe ambele părți ale ecranului. Sigur, pare o prostie, dar când stau seara în pat, cu Kindle-ul rezemat de saltea și ținut leneș cu o mână nu contează pe ce parte sunt. Și dacă țin o cană de ceai cu dreapta, pot să dau pagina doar cu stânga. E o idee care-ți face viața puțin mai ușoară.

Altă chestie – ai dicționar direct pe Kindle. Nu trebuie să cauți nimic prea departe.

Ține minte întotdeauna unde ai rămas cu cititul. E un semn de carte automat 😛

Ecranul chiar te lasă să citești la soare, cum spune în reclamă.

Am văzut că de curând au lansat și Kindle Paperwhite, care se pare că are ecranul alb (Kindle 6 arată cum se vede în poză, are o culoare neutră). E o diferență de preț destul de mare, de câteva sute de lei, care nu sunt sigură dacă merită. Kindle 6 e momentan sub 400 RON, la reducere, pe emag. Când se termină promoția o să revină pe la 450. Paperwhite e la 800 de lei, dublu.

Oricum, merită jucăria. Mai ales dacă citești mai mult.

Sau, mai ieftin…

Kindle e, evident, disponibil și de pe Amazon.com. Se pare că nu-i ajunge prețul la fel de sus cum îi ajunge pe eMag nici cu transport cu tot:

Varianta 1, Kindle simplu:

Varianta 2, Kindle Paperwhite:


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |