Roxana-Mălina Chirilă

Ghidul homofobului pentru supraviețuire

[Articol dedicat celor care sunt oripilați de chestii pe care femeile nici nu le mai remarcă. Și celor care se întreabă de ce femeile privesc străinii cu suspiciune. Da, chestiile astea mi se întâmplă și în ziua de azi.]

Am avut șansa să cunosc câțiva bărbați absolut oripilați de homosexualitate și homosexuali. Din nou și din nou, aceși oameni au întrebat retoric în prezența mea: „Eu ce fac dacă se dă un bărbat la mine?”

Mi-am dat seama destul de devreme că am o experiență amplă în acest domeniu și că pot să le explic cum să evite sau să amelioreze avansurile masculine nedorite. Deoarece bărbații sunt mult mai neajutorați în relația cu tipii libidinoși decât femeile, neavând o educație timpurie în respingerea lor, consider necesar acest articol în care voi explica cu exemple concrete cum te poți feri de persoane pe care nu vrei să le vezi nici semi-dezbrăcate, darămite nude în patul tău.

În primul rând, țin să atenționez bărbații care sunt proaspeți în arta respingerii masculilor că cea mai bună cale de a evita problemele e să ignori avansurile. Pe cât posibil.

  1. În momentul în care ești strigat pe stradă cu apelative gen „frumușelule”, „drăguțelule”, „băiețaș” etc., te poți preface cam întotdeauna că nu auzi. Masculii din construcții, măturătorii de stradă și alte asemenea persoane încearcă de obicei o abordare cantitativă, nu calitativă. Strigă pe cine apucă și speră să le pice ceva. Când cineva nu reacționează, e prea mare efortul să mai încerce.

  2. Dacă ai intrat în conversație pe stradă cu cineva și discuția a luat o întorsătură nefastă pentru tine, refuză să dai date personale și găsește calea cea mai rapidă pentru a termina conversația. Nu te certa, nu te ofensa, pentru că îți faci mai mult de lucru decât scapi.

Exemple de conversații, luate din arhiva personală:

– Cât e ceasul?
– Cinci fără un sfert.
– Ai un număr de telefon?
– Da.
– Mi-l dai și mie?
– Nu. [n. Poți începe să faci pași de la întrebarea cu numărul de telefon, până la „nu” o să fii departe]

Sau:

– Ești din oraș?
– Dintr-unul din ele.
– Care?
– Tu din care ești?
– Eu sunt din Ploiești.
– Eu nu sunt de acolo și n-am fost acolo niciodată. La revedere.

În cazuri majore de propuneri fățișe, se poate invoca clauza „am prieten/ă” – care la tine poate fi și „sunt heterosexual”. Norocosule! Eu nu pot să invoc „sunt lesbiană”, că e mai rău.

– Hai cu mine, uite ce mașină mișto am.
– Am prieten.
– Dă-i papucii și vino cu mine.
– Nu pot, la revedere.

Indiferent cât de mare e insulta sau ce porcării presupune masculul despre tine, indiferent cât de libidinoase, stupide, neplăcute sau pur enervante sunt replicile lui, e indicat să nu te enervezi. Și să nu arunci cu insulte directe, respingeri prea înfierbântate, înjurături. Ține minte: un bărbat tinde să aibă o forță fizică mai mare ca tine, așa că dacă lucrurile iau o turnură foarte nasoală, poți să ieși extrem de prost din treaba asta. E mai bine să nu te cerți ca chiorul cu scandalagii.

  1. Propunerile indecente din partea bătrânilor care s-au afumat pot fi ignorate liniștit. Bătrânii de vreo 70-70+ ani destul de amețiți de băutură care ți-ar putea vorbi sunt destul de inofensivi, din câte am văzut.

  2. Evită grupurile de bărbați mai tineri care sunt clar băuți, însă. E mai sigur. Deși probabil că nu pe tine te vânează.

  3. Pentru tineri: dacă un bărbat mai în vârstă te urmărește insistent și îți spune „îngerașul” și „copilașul”, ai de-a face cu un tip dubios care și-o merită. Eu am încercat o atitudine extrem de inocentă și propunerea de a-i face lipeala cu mama. Tu, ca bărbat, poți să îi spui că tu ești cu cineva, dar tatăl „care n-are burta chiar așa de mare, doar uite atât” e disponibil. Dacă un astfel de comentariu nu-l va îndepărta de tine, poți să începi să ceri ajutor de la alții, cred eu. Până în faza asta n-am ajuns.

  4. În cazul în care masculul e insistent, îți dă telefoane, te agasează pe messenger etc., taie comunicațiile cu el. Nu-i răspunde. În general se potolesc. Dacă n-o fac, sugestia feminină venită de la grupul meu de prietene e „du-te la poliție”.

  5. Dacă te urmărește cineva pe stradă, stai în locuri populate. Urcă-te în mijloace de transport în ultimul moment, ca să nu se poată lua după tine. Încearcă să-l pierzi fără să pierzi protecția mulțimii. (verificată pe pielea proprie)

  6. Prietenul care se dă la tine. Cu toatele am avut așa ceva și fiecare are o metodă de respingere diferită. Ideea e asta: nu-l încuraja, nu sări în sus. Încearcă să-l descurajezi ușor. Vorbitul intens despre o a treia persoană care ți se pare atrăgătoare poate să-l facă să dea înapoi.

Mă bucur enorm că experiența mea cu bărbații problematici poate să le fie de ajutor sărmanilor neajutorați care n-au trebuit să respingă niciodată un avans și nu au învățat cum se face. Esența e unică: răceală + ignorare, chiar dacă se manifestă în tot felul de modalități.

Îmi dau seama cum trebuie să fie să ajungi bărbat în toată firea și să-ți dai seama că-ți lipsește educația în acest domeniu care ne este absolut esențial nouă femeilor și care ne-a intrat în sânge. Din fericire pentru voi, șansele de a fi amenințați fizic scad și dacă cineva vă hărțuiește n-o să auziți „Nu spun că merita să fie hărțuit, dar și-a cerut-o.” Sau: „Ce treabă avea să meargă pe stradă la costum? Nu știe că unii au fetișuri pentru costume?”

Știu, știu. N-ați vrea să trăiți într-o lume în care să fiți incomodați de întrebări indecente, de bărbați care se dau la voi aiurea, de inebriați care ar vrea să vă dea pantalonii jos, de tipi nespălați care urlă apelative după voi.

Nici eu.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |