Roxana-Mălina Chirilă

Plagiatul accidental, legea accidentală…

Am aflat azi de pe blogul lui Dorin că există posibilitatea legalizării plagiatului accidental (vezi Hotnews).

Cum ar putea arăta legea (scris normal ce e valabil acum, cu bold ce e nou):

Art. 33
(1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: (…)
(2)In conditiile prevazute la alin. (1), sunt permise reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea catre public, fara un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic:
(…)
h) includerea accidentala a unei lucrari sau a unui alt obiect protejat in alt material

Eu, după cum ziceam la un moment dat, am reușit să uit să pun în bibliografia lucrării mele de la masterat o carte pe care am folosit-o în lucrare (după ce am dat în text numele autoarei, titlul, paginile relevante etc.). Dar cam atât. Mă întreb foarte tare cum poți să incluzi accidental o lucrare sau un alt obiect protejat în materialul tău? Cum?… Adormi cu capul pe tastatură, dând copy-paste?

Răspunsul lui Gigel Stirbu, inițiatorul proiectului de modificare a legii?

Rep: Expertii juristi in drepturile de autor contactati de HotNews.ro au declarat ca propunerea dumneavoastra”creeaza premisele pentru a nu mai putea fi sanctionate” ceea ce in limbaj uzual numim plagiatele. Si in plus „toti utilizatorii de programe pirat se vor putea prevala de aceste noi prevederi”.
Gigel Stirbu: Vai de mine, nici gand nu a avut legiuitorul, ma rog, initiatorul, noi – in definitiv – nu am avut… nici prin cap nu ne-a trecut acest gand.

Deci, eventual, putem da legea asta: „Este permisă, fără consimțământul parlamentului și fără plata vreunei amende, ignorarea legilor date accidental, când inițiatorul nu a avut… nici prin cap nu i-a trecut gândul că legea e absurdă.”


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |