Roxana-Mălina Chirilă

Articol despre Martorii lui Iehova

În România sunt câteva zeci de mii de Martori ai lui Iehova. Am auzit de la un fost Martor (din Finlanda, e drept) că la noi ar fi două grupări de Martori: cei care au venit înainte de comunism și au rezistat până astăzi, și cei care au venit după Revoluție. N-au reușit să se înțeleagă foarte bine între ei și au rămas separați.

Articolul pe care vi-l recomand este din Helsinki Times (dacă dați click acum nu mai e nevoie să citiți ce-am scris mai jos) și e în engleză. Același fost Martor care mi-a povestit de ai noștri îl recomanda pe Facebook ca fiind extrem de bun în a explica sistemul judiciar interior al Martorilor, care afectează milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv un milion de foști Martori care sunt înstrăinați de familiile lor.

Pentru tl;dr-iști și pentru cei care nu știu suficient de bine engleza: în momentul în care cineva pleacă din grupare se consideră că a trecut de partea lui Satana, că i s-au rătăcit mințile. Familia și prietenii îl evită, nu mai discută cu el pe mail, la telefon, nu se mai întâlnesc cu el. Dacă cel care vrea să plece e minor, are dreptul să rămână în casa părinților, dar trebuie să plece din cameră când vin Martori în vizită. Dacă cel care vrea să plece e căsătorit, are dreptul să locuiască în continuare cu soțul/soția, dar nu poate discuta cu el/ea despre religie și trebuie să plece din cameră când se studiază Biblia.

În cazul în care un Martor/o Martoră păcătuiește, el/ea este chemat/ă în fața unui consiliu format din trei „bătrâni” (care nu trebuie neapărat să fie foarte bătrâni) pentru a fi judecat/ă. Dintre păcate fac parte: sexul în afara căsătoriei, homosexualitatea, ciritcile aduse învățăturilor Martorilor lui Iehova, participarea la slujbele altor religii, avortul, furtul, frauda, calomnia, fumatul, băutul în exces, folosirea drogurilor, jocurile de noroc, sexul oral/anal, abuzul sexual al copiilor, relațiile cu persoane din afara Martorilor etc.

„Bătrânii” (întotdeauna bărbați, niciodată femei) studiază un manual de 140 de pagini care-i învață cum să recunoască adevărata căință. Pun întrebări extrem de personale. Dacă acuzațiile sunt reale și Martorul nu se căiește, poate fi dat afară din mișcare (dacă se căiește poate fi primit înapoi).

Nu au voie să aibă legături cu oameni din afară, sunt descurajați să urmeze cariere sau să studieze foarte mult. Deseori au slujbe în care nu trebuie să aibă foarte mare legătură cu oamenii (curieri, oameni de serviciu etc.).

Și asta, bineînțeles, dincolo de faptul că trăiesc cu Apocalipsa pe cap.

Așa că Martorii care ajung să plece sunt deseori rupți de lumea din care făceau parte, nu mai au prieteni sau familie, deseori nu sunt înțeleși de ceilalți și în unele cazuri ajung să se sinucidă.

Articolul în totalitate e aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |