Și mai multe despre cum faci un ceai
Dorin a scris astăzi despre cum îți faci un ceai ca să iasă bun, să nu fie amar și să fie o plăcere, nu o durere. Tot ce a scris e perfect adevărat, dar merită completat.
Ceaiurile negre și verzi nu sunt „amare” când sunt „tari”. Am tot auzit ideea asta și bănuiesc că logica din spatele ei ar fi cam așa (chiar dacă e greșită): frunzele de ceai au o aromă pe care o eliberează când ajung în apă. Dacă le lași puțin, mai puțină aromă intră în apă. Dacă le lași mai mult, mai multă aromă intră în apă. În consecință, cu cât un ceai e mai concentrat, cu atât are aroma mai puternică și deci e mai tare și deci e mai amar.
Fals. Frunzele de ceai au mai multe componente pe care le eliberează în apă. Cele care dau amăreala se eliberează mai greu. Un ceai din care scoți frunzele la timp, oricât de multe ai fi pus, nu va fi la fel de amar ca un ceai în care ai lăsat frunzele prea mult, după care l-ai diluat cu apă.
Pentru detalii despre cât trebuie lăsat ceaiul să se facă, vedeți cutia/punga de ceai.
Alte idei, în ordine aleatorie:
- Contează mult marca de ceai. Am băut tipuri de ceaiuri care sunt excelente când sunt de la o firmă cum trebuie (Demmer’s, Twinings, Lipton) și care sunt… mda… când sunt de la câte un no-name.
- Există și ceaiuri pe care le poți lăsa mult la infuzat („la făcut”), cum ar fi „ceaiul roșu”, rooibos. Nu e obținut din planta de ceai, e ceva tufă africană, dar oricum pe-aici li se spune „ceai” și la ceaiurile de tei, sunătoare etc. Rooibos merge cel mai bine îndulcit cu miere. Se poate bea cu lapte, dacă are cineva preferințe de genul.
- Ceaiurile pe care scrie „ayurvedic” (și se găsesc astfel de ceaiuri în Cărturești, de exemplu) sunt de obicei piperate. Aviz amatorilor să se uite foarte atent pe etichetă, să vadă câte alte chestii picante sunt în afară de piper și ghimbir.
- Ceaiurile pe care scrie „Connoiseur’s” sunt pentru oameni care au habar în ce se bagă. Ceaiuri afumate și alte alea.
Cam atât am avut de comentat pe moment.