A History of Private Life: Revelations of the Medieval World [recenzie]

După cum s-a putut vedea, cartea asta a fost trecută în bara din dreapta a blogului la rubrica „Citesc acum” ceva mai bine de o lună. În mod normal n-aș sta să explic ce mi-a luat atâta, dar acum n-aș vrea să creadă cineva că e vreo problemă cu cartea. Problema e la mine.

În primul rând: m-am învârtit în sus și-n jos toată luna și n-am luat ditai cărțoiul de peste un kil în spate în toate peregrinările (și noaptea citesc de pe Kindle, că e mai ușor de manevrat decât o carte fizică). În al doilea rând: am terminat-o acum vreo săptămână, dar n-am avut starea de spirit să scriu recenzii.

A History of Private Life: Revelations of the Medieval World e genul de carte de istorie care te face să-ți dai seama, încă o dată, ce nasoală e istoria pe care o facem în școală și ce mișto ar putea să fie. Să vă explic cu un tabel:

Istoria din liceu A History of Private Life
E greu de înțeles și nu prea pricepi care e viziunea de ansamblu decât dacă te chinui Se citește ușor și îți faci la fel de ușor o idee de ansamblu
Pune accentul pe date Datele sunt bune ca să poți localiza mai clar lucrurile povestite.
Povestește despre oameni importanți și bătălii Povestește despre viața oamenilor la modul general
E plină-ochi de informații care probabil că erau importante la momentul respectiv, dar cărora acum nu le e clar sensul Multe informații despre chestii care erau absolut normale la momentul respectiv, dar care acum sunt exotice și interesante

E o carte care m-a făcut să-mi dau seama că în școală habar n-aveam de ce se tot răsculau țăranii ăia de la origini și până în 1907, de exemplu (în afara faptului că erau „asupriți de boieri”). Sau ce însemna să duci o viață de boier, de fapt.

Pentru că A History of Private Life e în primul rând despre cum trăiau oamenii în intimitatea lor – fie că erau într-un fel de familie extinsă, în care aliații erau foarte valoroși și economiile aproape inexistente, fie cum rezolvau problema WC-urilor în orașe, fie că era vorba de modul în care arătau casele țăranilor. Are tot felul de mici detalii interesante, de la inventarul obiectelor găsite într-o casă, la modul în care se punea problema sentimentelor și a relațiilor. Are planuri de arhitectură pentru diverse clădiri, de la palatul papal la case modeste, explicații despre îmbăieri, scăpat de păduchi și neplăcerile pelerinajelor – sau despre felul în care erau anulate căsătoriile.

Erau câteva lucruri pe care le știam deja – și un șir lung de lucruri pe care nu le știam, sau pe care le uitasem. Singura parte mai puțin interesantă, în mod trist, e una despre literatură, care mi s-a părut ușor confuză și nu la fel de fascinantă ca celelalte.

Aș mai spune câteva ceva despre carte, dar e atât de plină de chestii mișto că aș putea să stau aici până mâine să le înșir. Oricum, pentru că m-a prins microbul, cred că o să mă duc să caut celelalte cărți din serie. De preferință într-o variantă second hand care se livrează și în România, că varianta nou-nouță e scumpă rău.

O recomand cu mult entuziasm tuturor celor care: au pasiune pentru istorie, sunt interesați de lumea medievală, caută un cadou bun pentru cineva care are interese de genul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.