Roxana-Mălina Chirilă

Limba latină pe care o vorbim atât de bine

Tags:

Zilele astea se discută programele școlare obligatorii și se pare că cei de la minister vor să scoată latina. Șoc și groază! Disperare! Distrugerea culturii naționale! Distrugerea valorilor! Văleu!

Amu’, nu știu alții cum sunt, dar eu cunosc o singură persoană (non-profă) de care știu sigur că poate citi texte în latină. În latina clasică, nu în cea medievală. La noi profa de latină era prea ocupată să ne vândă cartea pe care o scosese ca să ne explice că există diferențe între latina lui Cicero și cea din Evul Mediu, apropo.

Din punctul meu de vedere, latina poate să dispară. La fel ca religia, e o materie inutilă. Nu pentru că n-ai avea ce să înveți, ci pentru că nu învață nimeni la ea și elevii au decis de multă vreme că e o materie de umplutură, iar profesorii se poartă deseori ca atare. Da, e tradițională, dar la fel cum doar accidental dai peste cineva care știe ce-s alea Rusalii, tot accidental dai și peste cineva care să înțeleagă o boabă din limba romanilor. Dacă ar fi mai relevantă pentru viață, poate că s-ar fi cerut până acum reorganizarea ei în așa fel încât să se și învețe ceva la materia asta.

Am însă o dovadă indubitabilă a faptului că nu învață aproape nimeni latină, chiar dacă în școală am făcut-o toți: ați auzit de Gaudeamus Igitur, nu? E cântecul care se cântă la final de liceu. În principiu la fiecare clasă se primesc toate strofele și se cântă câte rețin elevii. Hai să vă redau o strofă, una dintre cele nu foarte multe pe care le are cântecul:

Vivant omnes virgines
Faciles, formosae.
Vivant et mulieres
Tenerae, amabiles,
Bonae, laboriosae.

Sau, mai exact:

Trăiască toate fecioarele
Ușoare, frumoase.
Trăiască și femeile
Tandre, demne de a fi iubite
Bune, muncitoare.

Atâta timp cât nimeni nu mustăcește când absolvenții de liceu cântă Gaudeamus Igitur, e clar că se face latină degeaba. Nici măcar nu există vreo petiție prin care se cere schimbarea cântecului, deși e clar că sunt în țară o grămadă de oameni pudici gata să se plângă din tot felul de nimicuri.

Orice plângeri vedeți în perioada asta sunt ale unor neștiutori care s-au prefăcut că au învățat și vor ca și generațiile următoare să se prefacă la fel.

Aș adăuga niște versuri la Gaudeamus, dacă aș ști latină: „Trăiască și bărbații/ Frumoși și înalți/ Care-și dovedesc talentul/ Din apus până-n zori.” -- În fond, avem și absolvente acum, ar trebui să actualizăm cântecul.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |