Dezastrul de la Bac din 2017 – o rușine
La ce rată de abandon școlar avem, la ce rezultate au fost în anii trecuți, parcă te-ai fi așteptat să mă obișnuiesc deja cu ideea că e dezastru în educație. Dar nu. Rezultatele de anul ăsta m-au luat șocat, m-au lovit ca un pumn în stomac. Dezastrul de la bac din 2017 e o rușine națională.
Cum, dom’le? Cu subiecte atât de simple, doar atâți elevi au reușit să treacă? S-a dus educația pe apa sâmbetei. Da, sunt unii care au luat 10 pe linie (și demonstrează că se poate), sunt licee la care au trecut cam toți elevii (și iar, demonstrează că se poate), dar cu toți cei care au picat, cu toți cei care nici măcar n-au dat examenul, ce facem?
Putem să spunem că sunt proști, că generațiile noi nu învață, spre deosebire de cele de pe vremuri – când profesorii erau mai bine pregătiți și știau să predea. Putem da vina și pe sistem, în care sunt dinozauri (culmea, sunt profesorii mai bine pregătiți de odinioară!) care nu le lasă locurile lor generațiilor mai tinere.
Ar trebui să ne revoltăm mai des pe sistem, să cerem mai constant să se investească în educație. E trist să ajungem în situația în care tinerii nu mai citesc, nu mai știu să citească nimic din ce are mai mult de câteva cuvinte.
Știu că mulți dintre voi vă veți revolta odată cu mine. Revolta este generală, pentru că vedem cum nivelul cade an de an. Dar ne și place să ne revoltăm, în condițiile în care la fiecare început de an școlar uităm iar că urmează un dezastru, la modul cel mai previzibil. Știu că am zis mai sus că rezultatele m-au lovit puternic și m-au șocat, dar nu e nimc mai fals. De fapt, vreau să demonstrez două lucruri. Unu: că rezultatele anuale sunt super-previzibile, poți să scrii de ele înainte de examen (fix asta fac eu acum! Mâine cred că e prima probă orală). Și doi: sunt mulți revoltați care susțin că ei sunt super-grozavi, dar nu citesc articolele la care comentează. Poate că mă înșel și fix acum va citi lumea atent, dar vom vedea (apropo, mai bag niște platitudini mai jos, să fie simetric). Cu alte cuvinte, e un articol de trollaj. Dar dacă vreți să știți părerea mea generală despre educație, cred că se pune prea mult accent pe chestii vizibile, gen note și procente, și nu există o preocupare reală legată de cât de bine pregătiți sunt de fapt elevii. Dacă s-ar putea lua examenele automat cu note mari, prea puțini părinți și-ar face griji cu privire la competența copiilor lor.
**E incredibil de multă delăsare la nivel național. **Se vede din rezultate, din atitudini. Nu e un lucru care să se rezolve cu una dintre petițiile lansate, nu e o chestie care să se schimbe de pe azi pe mâine. Trebuie să cerem mai mult în mod constant.
Fără educație, țara se duce de râpă. N-are cum să fie altfel – dacă nu educăm, cine va educa generațiile următoare? Cine va putea să facă o muncă mai răsărită? Pentru că e în regulă să fii chelner, dar nu e în regulă să ai o populație incapabilă să facă altceva decât muncă de jos. Iar facultățile, se știe, sunt deseori fabrici de diplome, trec și cei care merită, trec și cei care n-ar prea merita. Cerem prea puțin de la sistem.
**E timpul să cerem mai mult de la educație – și să cerem mai constant. **Vrem mai mult pentru generațiile noi, pentru că vrem mai mult pentru noi. Fără o educație solidă, nu avem nicio șansă să ne ridicăm din mocirlă.