Roxana-Mălina Chirilă

De ce nu creștem câini husky pentru blană?

Ziceam alaltăieri că un husky năpârlește atât de mult încât scoți de pe el pungi întregi de blană. Așa că, dacă ai un spirit întreprinzător, te poți întreba de ce să nu faci haine din „lână” de husky, dacă tot se poate. Și de ce nu s-au crescut câini special pentru asta, dacă tot se poate.

Acuma, nu merită să crești un animal doar pentru blana pe care o lasă o dată pe an. Mai ales un câine. Oile mănâcă iarbă (e ieftină) și dau lapte și carne. O „turmă” de husky ți-ar mânca și urechile, iar dacă nu ești eschimoș, nu prea ai la ce altceva să-i pui la treabă. Nu poți nici măcar să-i ții pentru pază, pentru că sunt atât de prietenoși încât s-ar gudura pe lângă toți hoții.

Dar se pare că unele triburi amerindiene aveau câini pe care-i țineau (și?) pentru blană, din care făceau pături. Bine, foloseau un amestec de blană de câine și lână de capră de munte, pentru că nu-i atât de ușor pe cât s-ar crede să tot prinzi capre. Rasa respectivă era Salish – câini mici, albi și pufoși, care între timp au dispărut pentru că s-au încrucișat cu alte rase. Se pare că indienii pescuiau o grămadă de somon și-l păstrau peste iarnă, iar când venea sezonul de pescuit își abandonau câinii pe insule, cu ce mai rămăsese din proviziile de somon, și îi recuperau toamna ca să-i tundă.

Câine Salish și pătură din blana lui.

La modul mai recent, se pare că au mai fost persoane care țin husky de plăcere, dar s-au gândit să le folosească blana, dacă tot pot. Așa că o doamnă care știe să treacă prin tot procesul, de la tors la croșetat, și care are trei husky face tot felul de haine din blana lor:


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |