Roxana-Mălina Chirilă

Pe unde mănânc bine prin Brașov

Înșiruirea de mai jos nu e în vreo ordine anume – e după cum îmi aduc aminte de locuri. Lista e conform gusturilor mele, adică nici prea picant, nici prea gras, nici prea în zona arabă.

Gott/Era Ora

Un lucru n-am reușit să stabilesc niciodată: exact cum se numește restaurantul ăsta. Eu îl știu drept „Gott”, ei își spun uneori „Era Ora”. Ghici ciupercă cum să-i spui.

Au mâncăruri italienești. Eu de la ei comand orice fel de pizza (cele vegetariene sunt geniale), pastele carbonara, sau ciolanul excelent. La ocazii speciale, merge și mușchiulețul de vită sau fructele de mare de toate felurile.

Îl puteți găsi în centru, vizavi de Reduta (asta e în apropiere de Piața Sfatului, pe strada Apollonia Hirscher).

Four Roses

La Four Roses cam toată lumea merge pentru un singur lucru: coaste. Sos bun, chipsuri chiar ok, ceapă proaspăt tăiată. Iar coastele în sine sunt făcute simplu, dar excelent, de rozi la ele cum rodeau strămoșii noștri când îi pocnea instinctul de carnivor feroce și hămesit și o puneau de o sărbătoare ad hoc.

Restaurantul e la dracu-n praznic între niște blocuri comuniste, pe strada Olteț 21. Asta e prin zona Tractorul. Adică aproximativ în zona cu Coresi. Adică atunci când cobori din tren, în loc s-o iei ca tot omul spre oraș, o iei în cealaltă direcție.

Trattoria del Chianti

La Trattoria îmi promit mereu că o să încerc tot felul de lucruri din meniu, după care iau o supă de fructe de mare, care e genială. Bine, e genială pentru mine – consortul se face palid la față atunci când vede un cap de crevete ițindu-se din zeamă, așa că el rămâne pe chestii mai clasice – gen bruschete (o porție enormă) sau ștrudel de mere cu înghețată. Și pastele cu somon și dovlecel sunt bune.

Trattoria nu e chiar pe coclauri, dar e în zona non-turistică, pe strada Brândușelor 100. Asta e… eh, vă zice Google Maps.

Îmi place și terasa lor, dar acum vine iarna, deci...

Passage

Pentru că tot e o modă cu burgerii, cei mai buni din oraș (din câte am gustat eu) sunt cei de la Passage. Vita e excelentă, chiflele sunt superbe (și se fac mici când apeși pe ele, așa că poți mânca burgerul fără tacâmuri) și sosurile nu-s nici ele de lepădat.

Passage e în alt loc din Brașov unde nu prea ajunge nimeni: pe strada Carpenului 1A, în cartierul Răcădău. Asta e dincolo de Tâmpa aia care se vede din piața Sfatului (dar sunt străzi mai aproape de nivelul mării care duc până acolo, nu trebuie să iei telecabina).

Sushi Ya

Nu cred că e un secret pentru nimeni că mă dau în vânt după sushi. Iar dacă am avut o săptămână grea și chiar vreau să merg la sigur, la Sushi Ya ajung. Supa miso îmi place mult (și simplă, și cu somon), iar când e vorba de sushi, iau orice, de la clasicele role cu somon la mai puțin clasicele special philadelphia maki, care sunt cu somon, avocado și icre, printre altele. Și au platouri numai bune pentru încercat diverse.

De la ei am luat niște platouri de sushi pentru revelion. Ahhh, vremuri frumoase.

Sushi Ya e în Piața Sfatului 27. Sau, mai exact, dacă ești în Sfatului treci strada și te uiți prin gangurile din zonă până le vezi reclama.

The Hockey Pub

Sunt închiși de o vreme încoace, dar teoretic se vor redeschide curând. Au tot felul de burgeri buni, dar specialitatea la care visez eu sunt aripioarele de pui dulci-picante pe care doar acolo le găseam.

Sunt pe Nicolae Bălcescu 12, adică relativ aproape de Piața Sfatului. Acuma doar să se redeschidă odată.

Luado

Dacă e vorba de desert (și din când în când ar trebui să fie vorba), am un loc în jurul căruia gravitez ca Jupiter în jurul soarelui: Luado. Vând praline de ciocolată _excelente _făcute de ei și niște mousse-uri de mor.

Au praline care arată ca niște fructe de mare și care sunt un pic crocante pe interior, de zici că simți nisip (dar în cel mai bun sens), praline cu ciocolată albă și iaurt, discuri de ciocolată neagră, ciocolată pe băț pe care o poți agita în lapte ca s-o dizolvi și s-o faci ciocolată caldă și câte și mai câte.

Cred că singurele praline de la ei de care n-am fost foarte încântată au fost unele cu busuioc, pe care le-am luat știind că sunt cu busuioc și asumându-mi treaba asta.

Iar în ce privește mousse-ul, încă n-am reușit să mă dezlipesc suficient de el ca să mă duc să iau și tarte și alte dulciuri pe care le tot văd în vitrină.

În plus, tipul care le face le și vinde și e absolut încântat să povestească despre cum le face și ce e în ele. Dulciurile lor sunt în zona mai scumpă a spectrului, dar merită.

Pentru ciocolată, Luado Chocolate e pe Apollonia Hirscher 10. Pentru restul de dulciuri, Dessert Bar by Luado e pe Poarta Schei 2. De fapt, cele două locuri sunt la 10 pași unul de celălalt, în apropiere de Reduta (care e pe lângă Sfatului).


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |