Roxana-Mălina Chirilă

V.E. Schwab – „Partea întunecată a magiei” [recenzie]

Acum un an, de ziua mea, o prietenă bună mi-a făcut cadou „Partea întunecată a magiei” de V.E. Schwab, în ideea că e o carte simpatică și destul de bună și se vorbea o grămadă de ea. Evident, era versiunea în engleză, pentru că în română n-a apărut decât acum vreo două săptămâni și era cât pe-aci s-o primesc cadou de la altă prietenă.

Deci, dublă-recomandare de young adult. Triplă, pentru că o recomand mai departe.

Acțiunea se petrece în Londra secolului XIX, cu un pic de timp înainte să apară regina Victoria în peisaj. Kel e un emisar care poate călători între lumi paralele și care poartă mesaje între curtea regală a Londrei Gri din lumea noastră și curtea regală a Londrei Roșii, care e într-o lume plină de magie și magicieni. Iar pe lângă datoriile nobile și oficiale, face și contrabandă cu diverse obiecte mai mult sau mai puțin periculoase. Ocazional, ajunge și prin Londra Albă, în care magia a fost încătușată și aproape a dispărut, iar luptele pentru putere între conducători sunt acerbe. Mai există încă o Londră, la care nimeni nu ajunge – Londra Neagră, care a fost înghițită cu totul de o magie inteligentă și malefică. Toate porțile către ea au fost închise, toate obiectele lor din alte lumi distruse (sau nu, după cum e de așteptat prin simplul fapt că lumea asta e pomenită în atâta detaliu).

Deși Kel se plimbă din lume în lume, n-a părăsit niciodată Londrele, dar găsește destul pericol și destulă aventură și acolo, mai ales când Lila, o fată de pe străzi din Londra Gri, îi fură o piatră ciudată pe care probabil că n-ar fi trebuit s-o scape din ochi.

E o poveste distractivă, antrenantă, ușoară (hei, e YA) și are idei noi și personaje interesante.

O găsiți pe site-ul Nemira, prin librăriile fizice, pe eMag și, în engleză, pe Bookdepository (care au livrarea gratuită).


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |