Roxana-Mălina Chirilă

[1 ian] Cartea de azi: „Harry Potter și piatra filosofală” de J.K. Rowling

E cineva care n-a auzit de Harry Potter? Mâna sus! (Rumoare. Cineva râde. Câțiva șușotesc ceva despre diferențele dintre cărți și filme. Apoi, cineva dintr-un colț mai ferit ridică mâna discret și o lasă înapoi jos înainte să se prindă cei din jur.)

Să presupunem că e cineva, pe undeva, care nu e foarte în temă. Harry Potter e un băiat orfan, crescut (și maltratat) de rude antipatice. Însă atunci când împlinește 11 ani, află că e vrăjitor și că a fost acceptat la Hogwarts, școala de magie. Ba mai mult, e și bogat și e și un erou, pentru că atunci când avea un an a învins cumva cel mai malefic vrăjitor din lume. Însă vrăjitorul nu e chiar atât de mort pe cât s-ar crede…

Pe lângă personajele interesante și aventurile cu sufletul la gură, J.K. Rowling reușește să construiască și o lume magică foarte bogată și detaliată, care cuprinde și zbor pe mătură, poțiuni magice și tot arsenalul vrăjitoresc tradițional, dar și broaște de ciocolată care sar și orăcăie, cărți care te mușcă dacă le deschizi, portrete care vorbesc între ele, pene care scriu singure după dictare (și înfloresc textul) și o grămadă de mici lucruri simpatice. Ajungi să-ți dorești să fii și tu acolo și să te bucuri de o lume absolut fantastică, să explodezi o clădire a școlii în care par să existe un infinit de mistere de descoperit, scări care se mișcă din proprie voință și fantome fie prietenoase, fie morocănoase.

Multe dintre invențiile din Harry Potter, cum ar fi jeleurile cu arome surpriză, unele grozave, altele dezgustătoare, au început să fie produse și în lumea reală – asta ca să nu mai vorbim de faptul că poți lua cina la Hogwarts.

Însă deși lumea lui Harry e aproape tangibilă (și mulți copii și-au așteptat invitațiile să studieze la Hogwarts), J.K. se concentrează doar asupra evenimentelor pe care el și prietenii lui le pot vedea, iar asta înseamnă că simțim că mai sunt multe posibilități de explorat. Câți vrăjitori sunt în Marea Britanie? Ce meserii au, dacă nu sunt vânzători, nu lucrează la minister și nu sunt profesori? Cum e lumea magică din alte țări? Cum arată de fapt magia neagră? Ce lucruri interesante nu se predau la Hogwarts? Poți să-ți continui studiile după ce termini cu școala? Cum arată alte școli? Cum arată istoria magiei?

În plus, dacă începi să studiezi seria în amănunt, vezi tot felul de mici lucruri care ar putea fi interpretate altfel decât ai făcut-o la prima vedere (de exemplu). Apoi, seria s-a transformat și ea de-a lungul timpului, devenind mai întunecată, maturizându-se odată cu Harry și cu fanii lui. Aventurile sunt din ce în ce mai serioase și grave, personajele devin mai complexe și lumea colorată din primele volume devine amenințătoare.

„Harry Potter” e o serie de fantasy suficient de bogată încât să farmece, dar J.K. Rowling nu i-a explorat toate posibiltățile și nu s-a gândit la toate implicațiile lucrurilor pe care le scrie, așa că a lăsat mult loc pentru vise. Fanii s-au îndrăgostit de cărți, le-au explorat posibilitățile, au scris și citit sute de mii de povești despre el, lumea lui și prietenii lui. Au desenat, parodiat, cântat, pus în scenă. Pentru o generație (mai exact, a mea), e o carte definitorie.

Prima carte din serie, „Harry Potter și piatra filosofală” e disponibilă pe emag.ro. Sau puteți să faceți ca mine și să luați o cutie cu toată seria de pe Bookdepository.com. Sau mai există o variantă ilustrată foarte frumoasă, tot în engleză. Dar Harry poate fi găsit cam peste tot, în o grămadă de limbi și în o mulțime de ediții.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |