Roxana-Mălina Chirilă

[11 ian] Cartea de azi: „Candide” de Voltaire

Trăim în cea mai bună dintre toate lumile posibile și toate lucrurile tind spre bine. Lumea e frumoasă și roz, nimic nu e cu adevărat rău, oh, ce lume bună e aceasta.

În cazul în care v-ați săturat de atitudinile astea pline de optimism, Voltaire vă înțelege perfect. Pe vremea lui nu prea erai bombardat de citate vesele pe Facebook, dar un filozof important (Leibniz) spusese ceva de genul că aceasta este cea mai bună dintre toate lumile posibile, deoarece Dumnezeu e binevoitor – iar asta înseamnă și că tot răul e spre bine.

După o serie de dezastre prin Europa, Voltaire nu prea putea să creadă chestia asta, așa că a scris „Candide”, povestea unui tânăr al cărui profesor înțelept l-a învățat doctrina optimismului, în care va crede cu tărie până la capăt. Asta în ciuda unei serii de aventuri care începe când o sărută pe Cunigunda, fiica baronului, și e descoperit, exilat, biciuit, recrutat într-un război, află că Cunigunda și toată familia ei au murit și în general trece din experiență teribilă în experiență teribilă, călătorind prin întreaga lume și fiind lovit de soartă peste tot.

În ciuda faptului că e o carte publicată în 1759, nu prea se pierde în descrieri. Dimpotrivă, e scurtă și la obiect (sub 200 de pagini în majoritatea edițiilor), fără prea multe descrieri, axată pe acțiune. E o carte de aventuri în care personajele nu rămân moarte mult timp, chiar dacă li se întâmplă toate lucrurile rele din lume – și e de un sarcasm teribil în ce privește optimismul incurabil.

A fost tradusă în română, dar din păcate văd că nu mai e disponibilă de cumpărat – poate o mai fi prin anticariate. E însă disponibilă gratuit în format digital în engleză și franceză pe Project Gutenberg.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |