Roxana-Mălina Chirilă

[14 ian] Cartea de azi: „Mâna stângă a întunericului” de Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin a venit în SF dinspre științele umaniste. Asta înseamnă că nu-și bate prea mult capul cu principiile de funcționare ale navelor spațiale, dar are grijă ca personajele ei să găsească ceva interesant la capătul drumului prin spațiu.

Genly Ai, un fel de ambasador al unei mari alianțe galactice, e trimis pe o planetă înghețată ca să convingă nativii de acolo să li se alăture. În momentul în care ajunge acolo, a renunțat cu totul la vechea lui viață – călătoriile prin univers se petrec la viteze subluminice, așa că deși el a fost în stază și n-a simțit trecerea timpului, familia și prietenii lui sunt morți de multă vreme. În plus, chiar dacă poate comunica în timp real cu cei de acasă, viteza lentă de deplasare efectivă prin spațiu înseamnă că și dacă are nevoie de ajutor de la alianță, n-are cum să-l primească.

Asta înseamnă că e într-o poziție destul de complicată, mai ales că e primul trimis pe planetă. E străin într-o lume ciudată, prins în jocuri politice pe care nu le înțelege, suferind din cauza frigului și a șocurilor culturale, incapabil să-și dea seama cine îi e prieten și cine dușman.

E o carte și despre sexualitate și gen, printre altele, pentru că nativii planetei sunt ambisexuali, nici bărbați, nici femei, ci capabili să devină oricare dintre sexe în perioada fertilă, iar de multe ori discuția despre „Mâna stângă a întunericului” rămâne blocată cam la nivelul ăsta. Dar e și o carte despre aventuri într-un ținut înghețat, în care Genly Ai luptă contra mediului, și o carte despre prietenie, cultură și dificultatea de a-i înțelege pe ceilalți. Pentru o carte de 250 de pagini, e despre foarte multe lucruri.

E disponibilă în română în format fizic pe eMag (dar pare să fie pe terminate) și în format electronic pe site-ul Nemira (care folosesc acel format pe care nu-l sufăr, epub criptat cu Adobe DRM). În engleză, e disponibilă fizic pe Book Depository, iar digital pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |