Roxana-Mălina Chirilă

[16 ian] Cartea de azi: „Străin într-o lume străină” de Robert A. Heinlein

Acum câțiva ani, am dat peste o listă cu cele mai bune romane SF din toate timpurile – și pentru că nu prea știam genul, am zis că lista respectivă e un loc bun din care să-mi încep educația în domeniu.

„Străin într-o lume străină” nu era primul de pe listă, dar era printre primele. A fost o surpriză… ciudată.

Valentine Michael Smith e un tip care a fost crescut pe Marte după ce părinții lui, exploratori din prima expediție pe planeta roșie, au murit acolo. Când vine a doua expediție, se constată cu stupoare că el e încă în viață și e readus pe Pământ, unde e complet străin de societatea umană. Valentine Michael Smith petrece câțiva ani învățând tot felul de lucruri despre ce înseamnă să fii om, după care își pornește propria religie marțiană a iubirii, înțelegerii și puterilor paranormale.

Pentru că Heinlein a așteptat cu publicarea cărții până la „momentul potrivit”, a publicat-o în 1961, taman când începea mișcarea hippy, așa că a avut o influență enormă asupra ei – iar pentru că a avut o influență enormă asupra lor, acum tot felul de aspecte din „Străin într-o lume străină” par inspirate din grupări New Age, chit că legătura cauză-efect e cam inversă.

E bine scrisă, are personaje solide, momente memorabile, o poveste care surprinde. Nici nu e de mirare că a fost prima carte SF care a ajuns pe lista de bestselleruri din New York Times.

Cartea poate fi găsită în limba română pe eMag și pe Libris, iar în engleza originală pe Book Depository (în format fizic) și pe Amazon (în format digital).


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |