Roxana-Mălina Chirilă

[17 ian] Cartea de azi: „A Time to Dance, a Time to Die” de John Waller

Poate că n-o să vreți să citiți cartea asta pentru că n-a fost tradusă în română, dar o să vreți să auziți povestea. Pentru că în 1518, o grămadă de oameni din Strasbourg au început să danseze și au dansat până la epuizare – iar în unele cazuri, până la moarte.

Nu e un roman de fantasy, nu e o legendă, ci e pe bune. Iar asta e o carte de non-ficțiune despre fapte reale, publicată în 2008 și scrisă de John Waller, un istoric al medicinei.

De-a lungul timpului au existat tot felul de teorii despre motivul pentru care destul de mulți cetățeni din Strasbourg au dansat până și-au distrus sănătatea sau chiar au murit, de la otrăvire cu mucegai la existența unui cult religios dubios în zonă. John Waller e de părere că mucegaiul poate explica un tremur nervos, dar în niciun caz nu poate explica un dans ritmic susținut de-a lungul a zeci de ore, așa că vine cu o teorie nouă: psihoză indusă de stres.

Cartea nu e foarte lungă, dar nici nu e genul care să-și țină publicul cu sufletul la gură. În schimb, Waller explică destul de bine toate dezastrele care avuseseră loc în zona Strasbourgului și presiunea psihică asupra unor oameni morți de foame, cu recoltele vraiște, terifiați de epidemii și crezând cu putere în sfinți care pedepsesc și în diavoli care posedă. Și explică destul de bine faptul că acolo era un teren numai bun pentru o psihoză în masă, care să le permită oamenilor să răbufnească – iar convingerea că un sfânt îi pedepsește pentru păcatele lor făcându-i să danseze necontrolat ar fi fost declicul pentru a ceda nervos. În plus, nici soluțiile autorităților n-au fost inițial cele mai inteligente…

„A Time to Dance, a Time to Die” e disponibilă doar fizic. În România poate fi găsită la fața locului la Antic Ex Libris din București (cât mai au pe stoc; sau poate fi comandată de acolo) sau cu livrare gratuită de pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |