Roxana-Mălina Chirilă

[21 ian] Cartea de azi: „Watership Down” de Richard Adams

Uneori, aud câteva lucruri despre o carte și mi-o imaginez complet greșit. Carte pentru copii, iepuri isteți, o poveste clasică – evident că mi-am imaginat un volumaș cât să încapă în buzunar și să poată fi citit lejer într-o după-amiază. Nu mi-am imaginat 400 de pagini despre căderea Troiei, înființarea Romei și răpirea sabinelor, în versiune iepurească.

Îmi plac poveștile epice, pline de eroism, în care problemele sunt depășite nu doar prin curaj, ci și prin inteligență. Dar nu m-aș fi așteptat ca „Watership Down” să se numere printre ele.

Poveste începe cu doi iepuri, unul mai mic și mai sensibil, altul mai mare și mai inteligent, care va ajunge conducătorul celorlalți. Iepurele mic vede un semn ciudat lăsat de oameni și are un episod de clarviziune, care-l lasă convins că vizuina lor o să fie distrusă complet. Viitorul conducător îl crede și încearcă să-i convingă și pe alții de situația asta, dar e luat în derâdere de aproape toată lumea. Când profeția se adeverește, doar un grup mic reușește să scape și pleacă în căutarea unui nou loc de vizuină, înfruntând o grămadă de pericole.

După ce supraviețuitorii reușesc în sfârșit să-l găsească, își dau seama că nu pot rezista acolo decât dacă au pui, iar ca să aibă pui, au nevoie de iepuroaice. Iar iepuroaicele pe care ar putea să le aducă înapoi fac parte dintr-o vizuină condusă de un dictator.

Apoi, din când în când, iepurii se opresc să se adune și să asculte câte o poveste despre marele erou al iepurilor, El-Ahrairah, un fel de Păcală care exista din vremurile în care a fost creată lumea și a continuat să existe până în timpuri mai moderne – sunt povești interesante despre istețime, despre cum se poate scăpa din ghearele pericolului cu un pic de inteligență și ingeniozitate. Și o poveste despre moarte.

E o carte profundă, ceva mai grea decât m-aș fi așteptat, dar merită. Începe greu, nu se grăbește nicăieri și inițial nu eram foarte convinsă, dar la final îmi venea s-o recomand oricui, indiferent de vârstă sau cât de mult citește. Până și traducerea în română mi s-a părut excelentă.

Cartea e disponibilă în format fizic în română pe site-ul Humanitas (pe alte site-uri n-o mai găsesc) și în engleză pe Libris.ro sau pe Bookdepository.com (ambele site-uri oferă livrare gratuită). E disponibilă și digital pe Amazon.com.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |