Roxana-Mălina Chirilă

[23 apr] Cartea de azi: „Războiul sfârșitului lumii” de Mario Vargas Llosa

Am citit „Războiul sfârșitului lumii” în liceu, înainte ca Mario Vargas Llosa să ia premiul Nobel în 2010 și înainte să caut pe internet autorii pe ale căror cărți puneam mâna. Așa că tot ce știam era că-mi plăcea titlul – iar cartea m-a fascinat atât de mult încât după mulți ani, când cineva mi-a pus în mână „Rătăcirile fetei nesăbuite” de același autor, am fost atât de dezamăgită încât mai sunt amărâtă și acum când mă gândesc la asta.

„Războiul sfârșitului lumii”, publicat în 1981, e un roman a cărui acțiune se petrece în Brazilia secolului 19, când sărăcia e atât de mare încât oamenii au ajuns la disperare. În contextul atât de trist apare un conducător religios carismatic, care-i convinge pe toți că sfârșitul lumii se apropie și îi convinge să-și construiască propriul oraș în care să trăiască doar credincioșii.

Episodul e povestit din mai multe perspective, personaje de toate felurile ajung într-un fel sau altul să facă parte din fenomen sau doar să-l vadă de la distanță. Scenele sunt uneori de-a dreptul brutale, iar orașul religios care ajunge să aibă chiar și 30.000 de locuitori intră în conflict cu conducătorii țării și ajunge să poarte un război lipsit de speranță împotriva armatei.

E scris într-un stil realist, care te prinde și te ține chiar dacă știi că lucrurile n-au cum să se termine bine.

Cartea e disponibilă pe eMag și Libris.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |