Roxana-Mălina Chirilă

[25 apr] Cartea de azi: „Aleasa Dragonului” de Naomi Novik

„Dragonul nu mănâncă fetele pe care le ia cu el, în ciuda poveștilor care se spun la noi în Vale. Le auzim uneori de la călătorii care ne calcă pragul. Vorbesc de parcă noi am face sacrificii umane, iar el ar fi un dragon adevărat. Bineînțeles că nu-i așa: o fi el vrăjitor și nemuritor, dar tot om rămâne, iar tații noştri s-ar duce în ceată să-l omoare dacă Dragonul și-ar manifesta dorința de a o gusta pe vreuna dintre noi o dată la zece ani. De fapt, el ne apără împotriva Codrului, iar noi îi suntem recunoscători, dar nu chiar atât de mult.”

Primul lucru care mi-a sărit în ochi la „Aleasa Dragonului” a fost coperta, din motive evidente. Al doilea lucru a fost primul paragraf, cel de mai sus. Iar al treilea a fost faptul că e o carte chiar bună.

Romanul e un YA publicat prima oară în 2015 și e scris pe baza unor basme slave, așa că atmosfera seamănă un pic cu ce mai citeam când eram mică. La marginea unui codru magic și răuvoitor există câteva sate, din care un magician (Dragonul) își alege o fată o dată la zece ani – de obicei, pe cea mai frumoasă și mai talentată dintre ele. O ține timp de zece ani în turnul lui, apoi îi dă drumul, dar fata e de cele mai multe ori schimbată și refuză să se întoarcă acasă.

Toată lumea crede că cea care va fi luată în acel an e Kasia, care e curajoasă, splendidă și foarte pricepută în tot ce ține de avut grijă de casă – dar în schimb, e aleasă prietena ei cea mai bună, Agnieszka, care e o împiedicată. Și evident că lucrurile nu vor rămâne la fel de așezate ca până atunci și că nu-și va petrece zece ani doar stând liniștită și așteptând să se termine timpul ei alături de Dragon.

E o carte bine scrisă, dar care are micile ei clișee – dar și multe părți bune, cum ar fi o prietenă bună care nu e uitată după primele 30 de pagini, magie misterioasă și întunecată care _chiar e _misterioasă și întunecată și o atmosferă mișto de basm modern.

Cartea e disponibilă în română pe site-ul Nemira, pe eMag și pe Libris. În engleză poate fi cumpărată de pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |