Roxana-Mălina Chirilă

[8 mai] Cartea de azi: „Prâslea cel voinic și merele de aur” de Maria Surducan

Unul dintre lucrurile care-mi displac la proiectul „Cartea de azi” e că uneori vreau să recomand o carte, dar descopăr că nu mai e disponibilă pe piață. Așa că, după ce am trecut „Prâslea cel voinic și merele de aur” pe lista de cărți de care voiam să scriu, m-am supărat să trebuiască s-o șterg.

Noroc că am trecut prin Cărturești de curând și am văzut-o acolo.

Maria Surducan e o artistă care face ilustrații excelente și care a ales să reinterpreteze vechiul basm (plus două altele) într-o cheie steampunk și să-l publice sub formă de bandă desenată. Când am cumpărat volumul, mă așteptam să „susțin arta românească” sau cum se numește chestia aia când arunci bani pe fereastră și ești dezamăgit iar, dar speri că data viitoare o să fie mai bine. Dar ce să vezi, am dat peste o carte pe care chiar mă bucur că o am.

Dialogurile sunt o combinație între cuvinte și expresii pe care le știm din basme vechi și un stil de a vorbi modern și proaspăt. Ilustrațiile sunt excelente și menite să fie plăcute, nu inducătoare de angoase, lucru pe care îl apreciez din ce în ce mai mult.

Mai sus, o pagină din carte: doi din fiii împăratului discută despre merele de aur, sub o frescă ce arată cum a ajuns mărul în curtea împăratului. Îmi plac expesivitatea fiilor: cel mic timid și cuminte, fratele mai mare tolănit și sarcastic chiar și din gesturi.

Nu prea i-am văzut alte cărți prin librării, dar dacă mai văd ceva de ea, ajung automat cu volumul la casă. Până una-alta, „Prâslea cel voinic și merele de aur” e disponibil pe Cărturești.ro.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |