Roxana-Mălina Chirilă

[18 mai] Cartea de azi: „The Raven and the Reindeer” de T. Kingfisher

Când eram mică, aveam o carte cu „Crăiasa zăpezii” de Hans Christian Andersen, care mi se părea teribil de lungă. Dacă ar fi să mă iau doar după amintiri, „Crăiasa zăpezii” nu e chiar cât „Război și pace”, dar sigur e cât „Anna Karenina”.

Nu-mi aduc aminte să fi terminat vreodată cartea aia, deși am încercat de multe ori pentru că părea bună. Așa că, atunci când mi-a recomandat cineva „The Raven and the Reindeer” de T. Kingfisher ca fiind o poveste mișto care are la bază povestea lui Hans Christian Andersen, am fost destul de contrariată și curioasă.

Gerta și Kay locuiesc în case vecine și cresc împreună. Gertei îi e foarte drag Kay, dar el are gheață în inimă și nu îndrăgește pe nimeni. Într-o noapte, Crăiasa Zăpezii vine zburând în trăsura ei și-l cheamă pe Kay, care o urmează fără ezitare și pleacă alături de ea spre nord. Gerta îi vede pe fereastră și decide să-l salveze.

Povestea are logica basmelor, ceea ce înseamnă că Gerta pornește singură la drum după el, cu binecuvântarea bunicii ei, și se întâlnește cu tot felul de ființe fantastice pe drum – printre care și un corb simpatic pe care-l cheamă „Sound of Mouse Bones Crunching Under the Hooves of God” („Sunetul Oaselor de Șoarece Zdrobite sub Copitele lui Dumnezeu”), căruia-i zice Mousebones pe scurt („Oase-de-șoarece”). Numele și l-a ales el singur.

E o carte foarte bine scrisă, ușor de citit, un pic dulce, un pic romantică, un pic realistă. Nu știu să fi fost tradusă în română, dar în engleză e disponibilă în format fizic, cu livrare gratuită (și un preț prea piperat) pe Book Depository sau în format digital la un preț mult mai decent pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |