Roxana-Mălina Chirilă

Utilitatea școlii trebuie explicată de școală

Tags:

După ce a venit vloggerul Selly și a făcut un clip în care ne-a spus ceea ce se tot spune de ani și ani de zile, cum că ce se face la școală acum e inutil, au venit o grămadă de oameni să explice, practic, la ce se folosesc cunoștințele din școală. (Integralele, de exemplu.)

Pot să vin și eu și să explic câteva dintre lucrurile astea. De ce analizăm texte la română. La ce e bună fizica. De ce e bună chimia. Cred că am și făcut-o la un moment dat, dar mi-e lene să caut pe blog.

Dar pe măsură ce văd explicațiile date din nou și din nou de adulți, încep să-mi dau seama care e problema de fond: nu ar trebui să ne explicăm între noi care e relevanța diverselor subiecte din școală. Ar trebui să li se explice direct elevilor, în școală. Să li se explice nu doar subiectul în since, ci relevanța subiectului și modul în care abordarea respectivă se situează într-un context mai larg. Pentru că, surpriză, ce se predă în școală sunt noțiuni de bază, nu cele mai noi informații în domeniu.

Dacă elevului nu îi e clar de ce învață ce învață, atunci nu ar trebui să fie nevoie să-i explicăm noi, din afara sistemului. Ar trebui să i se explice din sistem. Face și asta parte din procesul de învățare. Te ajută să folosești cunoștințele. Te ajută și să reții mai bine ce ai de reținut, pentru că într-un fel înveți atunci când pricepi la ce e bun un lucru, în alt fel înveți când crezi că e degeaba.

Când școala nu e în stare să explice care e utilitatea diferitelor materii și subiecte, ajung s-o facă tot felul de oameni, unii mai străluciți, alții de-a dreptul conspiraționiști, cu idei care nu stau în picioare și care blamează Vestul pentru tot, ca persoana care a scris acest articol de pe Republica. Nu se știe care ajunge la ce elevi, dar niciuna dintre persoane n-o să ajungă la toți elevii.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |