Roxana-Mălina Chirilă

Daniel Craig e cel mai sexy James Bond

Povestește Dorin aici de experiența de a te uita la toate filmele James Bond de la cap la coadă. Sunt în mare de acord cu el, dar vreau să discut de Bond din perspectiva unei trăsături des asociate personajului: cât de seducător e.

În fond, se știe că Bond e britanic, e spion, are gadgeturi, bea martini, e elegant și are priză la femei. Dar când am început să mă uit la filmele de la început, am rămas surprinsă de cât de dezamăgitor de neseducător e Connery-Bond. Sigur, are o mulțime de aventuri, dar impresia cu care am rămas e că îi sunt aruncate în brațe de scenariu. În viața reală, stilul de seducție al lui Connery-Bond ar fi mai degrabă asociat cu colegul ăla de muncă care se dă la toate tipele din firmă, poate-poate pică ceva.

Connery-Bond e un tip care are două mari forțe care-l împing de la spate: datoria și hormonii. Are farmec și are avantajul de a fi un animal frumos într-un costum frumos, dar scenariul pornește de la ideea că oricum toate femeile vor să se culce cu el, ceea ce înseamnă că el nu trebuie să facă, real, prea multe eforturi. Orice strategie îl conduce la succes.

Dar chiar și în condițiile în care tot ce trebuie să facă e să dea frumos din gene, Bond al lui Connery are momente în care dă cu bâta-n baltă. Pussy Galore îl refuză constant până la această scenă cu tentă de viol – hai să spunem că pur și simplu se lăsa greu, luând în considerare faptul că va trece apoi de partea lui Bond, trădându-și fostul aliat. Dar dacă într-adevăr Pussy Galore n-ar fi avut chef de el, Connery-Bond ar fi fost incapabil să o convingă. Arsenalul lui de seducție e extrem de limitat.

Asta ca să nu mai vorbim de o scenă care mi-a lăsat un gust amar. Într-una, Bond e aproape omorât de inamic printr-un „accident” la un spa. O angajată îl salvează, dar are impresia că ea însăși ar fi cauzat problema. Tipa îl imploră să nu depună plângere, ca să nu fie dată afară. Seducătorul Bond îi sugerează că o să păstreze tăcerea dacă ea se culcă cu el.

Poate că aveau o relație dinainte și că e doar o glumă, dar cum filmul nu ne arată așa ceva, reiese că acest Bond al lui Connery e lasciv și uneori recurge la șantaj ca să-și facă poftele, ceea ce îl face, din punctul meu de vede, al doilea cel mai puțin seducător Bond.

Lazenby-Bond are dezavantajul de a fi jucat într-un singur film cu James Bond, care e un pic plicticos și mult mai serios decât filmele cu Sean Connery. În ce privește seducția, Bond nu are același farmec sigur pe sine și impunător și nici nu mai are de-a face cu un șir nesfârșit de femei frumoase. Pe de altă parte, ajunge să aibă o relație reală și credibilă cu o contesă italiană.

Nu mi se pare că Lazenby-Bond e un tip prea sexy, dar nu are nevoie de tertipuri murdare ca să bage femei în pat. Mă face să cred că într-adevăr contesa s-a îndrăgostit de el pentru un motiv bun. Iar faptul că ea e o femeie inteligentă și capabilă, nu o bombă sexy de dragul de a fi o bombă sexy, e iar un plus pentru acest Bond. Dar e mai degrabă un personaj normal decât un seducător, ceea ce e ok.

Bond al lui Roger Moore apare în șapte filme dubioase, fiind un seducător dubios. Scenariul încă aruncă cu femei în el, dar absurditatea filmelor e atât de mare încât, sincer, am mai puține plângeri decât la Connery pentru că eram prea ocupată să mă plâng de alte aspecte – de exemplu, de acțiunea care are loc pe o stație spațială și de un asasin absolut invincibil, care n-are nevoie de parașută ca să supraviețuiască fără probleme după ce se aruncă din avion.

O scenă însă mi-a rămas întipărită în minte și mi l-a făcut foarte antipatic pe Bond al lui Moore, mutându-l la coada absolută a clasamentului „Cel mai sexy Bond”. În „Live and Let Die”, Solitaire e o clarvăzătoare a cărei viață e condusă de magia cărților de tarot, în care crede cu tărie. Dar Solitaire trebuie să rămână virgină pentru a-și păstra puterile de clarvăzătoare, iar șeful ei, marele inamic, știe asta și o păstrează ferită de lume ca pe o comoară de preț. Când Bond vede că fata se ia după cărți în tot ce face, le măsluiește în așa fel încât cărțile să indice că ea trebuie să se culce cu el.

Pentru că în ce fel poți demonstra că ești seducător mai bine decât prin înșelăciune și folosindu-te de credințele religioase ale unei tinere care n-a mai avut niciodată o relație? Dacă n-ar fi fost spion, Moore-Bond ar fi fost un preot excelent, genul de care auzi mereu prin presă.

Nu țin minte să fi avut plângeri legate de Dalton-Bond, iar cel al lui Pierce Brosnan e un bărbat bine, atrăgător, de care chiar am avut impresia că poate să seducă pe cineva fără să trebuiască să măsluiască cărți sau să-i arunce scenariștii femei în brațe.

Până acum, în ce privește cât de sexy sunt personajele (nu actorii), i-aș ordona așa:

  • Moore-Bond, fără scrupule, profită de fete tinere pe motive religioase și nu numai. E anti-sexy prin excelență.
  • Connery-Bond, puține scrupule, recurge și la șantaj, dacă e. Genul de individ de care m-aș feri pentru că n-am chef să mă leg la cap dacă nu mă doare.
  • Lazenby-Bond, om normal, un pic sportiv. Își vede de treaba lui, nu m-aș feri de el în mulțime.
  • Dalton-Bond, tip ok;
  • Brosnan-Bond, arătos și descurcăreț.

Dar Bond al lui Daniel Craig joacă într-o cu totul altă ligă. În primul rând, dacă alți Bonzi erau foarte expresivi, nu știi aproape niciodată ce gândește Craig-Bond. Poate că nu degeaba facem cunoștință cu el în Casino Royale, unde joacă poker la cel mai înalt nivel.

Craig-Bond e misterios, dar simți mereu la el că e gata să-și facă datoria – aproape totul pentru țară. Singura excepție e când se îndrăgostește de Vesper, o agentă a trezoreriei Marii Britanii; și acolo chiar simți legătura care se creează între ei în momentul în care încep să moară oameni.

În afara excepției, însă, Craig-Bond nu pare condus de hormoni, ci pare mereu stăpân pe situație. E greu să-ți dai seama în unele instanțe exact de ce se culcă cu o femeie – e atras? Vede un avantaj? Ambele? Când seduce văduva din Spectre (Monica Bellucci), o face pentru că poate? Pentru că vrea s-o convingă să-i dea informații despre locul de întâlnire al inamicului? Ambele? Cine știe.

Cea mai mișto scenă ambiguă de genul ăsta mi se pare cea de la începutul filmului Spectre, când îl vedem pe Craig-Bond croindu-și drum prin mulțime alături de o femeie de Ziua Morților din Mexic. Urcă la etaj împreună, iar ea începe să se pregătească să se dezbrace. Dar, surpriză! El iese pe geam – „Unde mergi?” „Mă întorc imediat”. Craig-Bond merge apoi în pas vioi de pe acoperiș pe acoperiș până ajunge la ținta aflată într-o clădire de vizavi. Urmează o scenă de acțiune lungă și plină de distrugere la finalul căreia reușește să ucidă ținta, dar să nu uităm începutul: Bond urcă cu o femeie fix la etajul potrivit ca să poată pleca pe acoperișurile pe care deja le știe.

De aici, deducem că Bond a căutat un mod de a căpăta acces la țintă și s-a uitat ce acoperișuri sunt conectate. A căutat un apartament care să-i permită accesul și probabil a găsit doar câteva (câte să aibă geamurile sau balcoanele fix unde trebuie?). A văzut cine locuiește în fiecare, a găsit unul cu o femeie frumoasă, apoi a sedus-o pentru acces. Nu știm cum a făcut-o, dar punct ochit, punct lovit. Fix cine trebuia, fix la momentul care trebuia.

Craig-Bond nu pare genul care să insiste aiurea sau să încerce să forțeze nota cu o femeie care nu-l vrea – ci mai degrabă pare genul care știe să planifice și să execute în așa fel încât să meargă la sigur. De obicei o face în rolul de agent secret, dar parcă vezi aceeași atitudine și în rest. Probabil că e valabilă și în ce privește femeile.

De-asta merge atât de bine replica scena din Skyfall, când Craig-Bond e prins de fostul agent secret Silva, care a luat-o pe calea răzbunării și a distrugerii. Craig-Bond e legat de un scaun, iar Silva se dă la el și începe să-l atingă cu o tentă clar sexuală, făcând un pic mișto de el – „Ce spune regulamentul de asta?… Există o primă dată pentru orice.” La care Craig-Bond, calm, neimpresionat, „Ce te face să crezi că e prima dată pentru mine?”

Minte? E bisexual? S-a sacrificat vreodată în numele datoriei? Orice e posibil. Nu te prinzi uitându-se la fața lui dacă blufează sau spune adevărul. Misterul funcționează în favoarea lui, pentru că deja Craig-Bond dă impresia cuiva care ar face orice – și mai ales, că ar ști ce face.

La prima vedere, Craig-Bond nu e foarte sexy. Nu se impune imediat ca un tip care să atragă privirile tuturor femeilor. Dar dacă stai un pic și te gândești, e singurul care pare să acționeze cu intenție și să obțină ce vrea, fără să fie nevoie de motive foarte puțin credibile care să-i arunce în pat tipe naive sau prostuțe. Nu, el nu profită doar de situație și de propriul aspect, ci trebuie să fie capabil chiar să seducă pentru a-și atinge obiectivele. Nu or să apară situațiile penibile în care tu zici nu, iar el insistă cu replici de doi lei – cum ar putea apărea la un Connery-Bond sau Moore-Bond. Sigur, riscul e să ajungeți la tine acasă și să descoperi că de fapt voia acces la balconul tău și că te lasă cu ochii-n soare, dar ce să-i faci. Viața e plină de dezamăgiri.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |