Roxana-Mălina Chirilă

Pentru bac: trucuri pentru matematică

Urmează în curând proba la matematică. La română n-aveam foarte mare lucru de zis, pentru că acolo lucrurile sunt mai puțin clare. Nu există scurtături. La matematică în schimb sunt câteva trucuri care țin de psihologia profesorilor și de contextul examenului. Nu se aplică Matematicii Adevărate, în care Dumnezeu cu mila, dar aici problemele sunt hotărâte de o comisie care știe foarte bine ce subiecte dă.

  1. Nicio problemă nu se poate întinde prea mult. Dacă soluția la care te gândești ți-ar lua trei pagini, găsește alta. Examenul trebuie să se petreacă într-un timp restrâns în care un elev bun să aibă timp să tușească, să respire, să se scarpine la cap și să se gândească. Nu e menit să fie o cursă contra cronometru din minutul 1 până în minutul final.

  2. Dacă soluția la care te gândești necesită multă scoatere/băgare în paranteze, cu enorm de mulți termeni de înmulțit și împărțit, probabil că ar trebui să te gândești ce formule poți folosi. Examenul e gândit în așa fel încât să nu întindă coarda la maxim în ce privește erorile umane (n-o să se dea peste cap ca să elimine erorile apărute din greșeli de socoteală, dar nu e o cursă malefică plină de obstacole în privința asta).

  3. În 80% din cazuri o să ai de-a face doar cu numere rotunde. În 70% din cazuri rezultatul o să fie „frumos”, nu o ciudățenie plină de fracții și radicali. Ok, statistica aia e scoasă din burtă dar am remarcat că dacă îți dă un rezultat ciudat, e bine să te uiți din nou pe calcule. Că cine știe.

  4. Dacă vrei să verifici un rezultat parcurgând ce-ai făcut până atunci, varianta cea mai bună e să scoți ciorna și să reiei totul de la cap la coadă în ritm alert (deja știi pașii, așa că nu trebuie să te gândești la fiecare; poate să meargă destul de rapid). Dacă te uiți după greșeală în calcule s-ar putea să-ți ia mai mult timp sau să n-o observi.

În rest mă tem că într-adevăr e vorba de cât ai învățat și ce formule știi. Spor.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |