Roxana-Mălina Chirilă

Câinii comunitari. O perspectivă.

Știți deja povestea, nu vă mai plictisesc (un copil de 4 ani…). Părerile sunt împărțite și iubitorii de animale care sunt de partea ONG-urilor ce le dau drumul câinilor înapoi pe străzi sunt de părere că eutanasierea e crudă.

De acord, eutanasierea e crudă.

Dar pentru că nu e destul loc pentru câini și ținerea lor în captivitate în condiții mizerabile și fără hrană până se mănâncă unii pe alții e ceva mai crud (deși e mai în ton cu natura), poate că nici asta nu e o soluție. Iar să sterilizezi e nașpa, pentru că no. Proprietarii de câini nu sunt de acord cu asta în general.

Ideea mea e următoarea: hai să dăm de la noi niște bani pentru ONG-urile care au eliberat câinii pe străzi după ce i-au adoptat, deși teoretic n-ar fi trebuit s-o facă. Și cu banii respectivi ONG-urile pot nu doar să hrănească animalele, ci chiar să le țină cursuri intensive de o săptămână, pe două domenii: educație civică și educație sexuală.

Educație civică pentru a nu mai mușca oamenii, evident. Vor fi mai prietenoși și vor înțelege cum pot obține mâncare de la cetățeni doar dând din coadă și plângând. Problemele cu locații din București pline de haite violente for fi rezolvate, pentru că acești câini își vor înțelege greșelile de până acum și vor avea grijă să nu le mai repete. În plus, un câine educat își va aduce prietenii la ONG pentru a obține diploma necesară pentru un post de câine de pază sau câine polițist (partea bună e că în general câinii nu folosesc bani, așa că șpăgile sunt oricum improbabile, deci nu vor duce la bătăi de cap).

Educație sexuală: planificare familială, importanța de a nu avea contacte sexuale când femelele sunt în călduri, utilizarea prezervativului dacă altfel nu se poate. Această educație sexuală, făcută cu câini sterilizați și nesterilizați se va transmite, sperăm, pe cale orală și tuturor maidanezilor care nu vor avea ocazia să profite de cursurile ONG-urilor.

Sunt perfect sigură că acest sistem rezolvă problemele ambelor tabere în totalitate și cu desăvârșire.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |