Roxana-Mălina Chirilă

Când ies gărgăunii la iveală

Sunt din ce în ce mai mulți creștini în România. A, nu, nu din cei declarați astfel în acte sau la numărătorile oficiale de capete. Din cei care ies la iveală să protesteze pro-modul creștin de viață, care țin să-ți spună că nu e în regulă ce faci, pentru că Dumnezeu te bate și te trimite în iad ca pe păcătosul care ești.

Asociația Pro-Vita mărșăluiește din ce în ce mai tare pentru interzicerea avorturilor, o chestie care a funcționat atât de bine în comunism. Pentru că viața e sfântă și dacă faci sex, pedeapsa ta e să ai copii (pe copii îi întreabă cineva dacă și-au dorit vreodată să trăiască ca pedepse pentru părinții lor?). Acum nu foarte mult timp, la Târgul Educației ținut de Universitatea din București a încercat să țină o conferință și Asociația Studenților Pentru Viață – dar au intervenit profesori și studenți, spunând că nu acesta este specificul Universității. Ca să nu mai vorbim de faptul că uneori copiii de liceu sunt luați cu clasa și duși să vadă filme propagandistice gen „Strigătul mut” (care a fost criticat și răscriticat de comunitatea medicală ca fiind unul de dezinformare – da, religioșii mint ca să-și apere ideil).

Nefiind creștină decât cu numele, chestia asta mă face să mă simt foarte, foarte neplăcut. În numele „libertății religioase”, oamenii ăștia te târăsc înspre ideile lor. Familie, „curățenie”, „iubire religioasă”… non-toleranță față de cei de alte păreri, scandaluri mizere când nu le convine ceva (fie că încep să urle în cinematografe că nu le convine filmul, fie se duc la lansări de carte ca să urle că istoricul nu spune ce trebuie), îndoctrinare în școli. N-am nimic cu creștinii care-și văd de treabă la ei acasă, care merg la biserică – hei, nici cu cei care-și fac cruce în autobuze sau care se roagă în public. Atâta timp cât nu încearcă să-mi forțeze mie mâna.

Însă sub aparența „iubirii” și a altor chestii „de bine”, genul ăsta de creștini nu sunt dornici să-i lase pe alții să-și vadă de treaba lor. Preferă să încerce să reordoneze lumea conform credințelor lor. Fie că e vorba de faptul că educația sexuală nu trebuie să ajungă în școli, sau de scandal la manifestările publice ale altora, sau de o tabără paramilitară creștină care să se bată cu ungurii și alți dușmani… De fapt, am zis „tabără paramilitară”, ce să mai adaugi la asta? Ce poate fi mai clar decât atât că ceva e al naibii de putred?

Ei bine, în condițiile astea sunt oameni, chiar altfel ok, care simpatizează cu curentul naționalist-religios pe care-l propun ortodocșii noștri. Pentru că… Conchita Wurst? Pentru că ne e frică de homosexuali, care ne vor degrada planeta? Pentru că ne e frică de pierderea identității noastre, așa că ne refugiem în brațele instituțiilor tradiționale? Pentru că ne e frică că ne vom transforma cu toții în degenerați dacă nu ne aruncăm în brațele Bisericii? Pentru că ne e frică de ce?! De tot ce e altfel, de tot ce e străin, de tot ce e neobișnuit? Ne e teamă de adevăruri istorice, de oameni care fac sex altfel, de… Pentru că să ne fie clar: nimeni nu-i amenință pe creștini, nimeni nu amenință familia, nimeni nu te forțează să faci sex cum n-ai chef. Dacă vrei să fii abstinent, poți să fii, dacă vrei să fii heterosexual, poți să fii, dacă vrei să faci sex doar cu lumina stinsă, în poziția misionarului, pentru scopul de a face copii, nu te oprește nimeni.

Dar creștinii militanți consideră că trebuie să schimbe societatea și să impună morala creștină. Mă uit la manifestul candidatului Iulian Capsali, pe care îl susțin familiștii creștini:

3. Respectarea dreptului la viață și a demnităţii umane

Cred că o ființă umană ia naștere din momentul concepției prin urmare are drept la viață și dreptul de a-i fi respectată demnitatea de om, de persoană nenăscută. Îmi afirm angajamentul de a acționa în Parlamentul European pentru afirmarea și recunoașterea demnității umane a persoanelor nenăscute.

Asta se traduce așa: „vreau să interzic avorturile”. După cum întreba cineva, nu mai știu cine, cum ar funcționa practic chestia asta? Băgăm iar la pușcărie doctorii care fac pe șest avorturi, hărțuim femeile care pierd sarcina? Interzicem depasarea în alte țări a femeior care ar putea fi gravide, ca nu cumva să facă avort acolo? Ne întoarcem în vremurile bune cu x-șpe copii nedoriți și femei moarte în avorturi ilegale și nesigure?

4. Libertatea de gândire, de conștiință și de religie

Voi respecta libertatea de gândire, de conștiință și de religie a fiecărei persoane, precum și libertatea de acțiune ce decurge din aceasta, inclusiv obiecția de conștiință în domeniul medical.

Asta cum se pupă cu ce e mai sus? Libertatea de gândire, de conștiință și de religie nu e doar când lumea are ideile tale. Și acum cam avem libertățile astea, deci?

5. Suveranitate și demnitate națională

[...] În activitatea europarlamentară voi promova importanța rădăcinilor istorice, culturale și religioase ale Statelor membre ca elemente fundamentale ale identității naționale și spirituale a fiecărei națiuni.

Ce vrea să spună chestia asta? Nu suntem deja cu toții de acord că rădăcinile istorice și culturale sunt elemente fundamentale ale identității naționale? Ce vrea să schimbe? Iar ne întoarcem la România, țară splendidă și ortodoxă? Cu românii ne-ortodocși ce facem? Dar cu minoritățile?

6. Combaterea sărăciei și a excluziunii sociale

Voi căuta, prin activitatea desfășurată în Parlamentul European, să susțin măsuri adecvate pentru combaterea sărăciei și ajutorul acordat semenilor aflați în nevoie, conștient de faptul că suntem cu toții membri ai aceleiași comunități de iubire în Hristos.

Dincolo de limbajul religios, nu mi-e foarte clar ce vrea să spună cu asta. Dacă vrea doar să le dea bani săracilor, atunci pe spinarea cui? A mea, că eu sunt plătitoare de taxe? Bine, dacă are de gând să facă diverse lucruri ca să creeze locuri de muncă șamd, ok.

În același timp, „combaterea excluziunii sociale” e un termen vag, mai ales că fiind creștin și insistând pe ortodoxismul neamului cam exclude persoanele ca mine -- și, bineînțeles, unii excluși sunt mai egali ca alții: în momentul în care ți se spune să iubești, dar nu să tolerezi, pentru că nici Dumnezeu nu tolerează și unii ne conduc către pierderea înțelegerii a binelui și a răului... nu-i exclude? N-ar putea la fel de bine să-i excludă pe toți cei care nu convin?

Da, sunt sceptică cu privire la valul nou de creștinism, care parcă tot crește. Sunt sceptică pentru că acum sunt minoritari și protestează marginal, dar dacă într-adevăr ar fi susținuți ideie lor ar fi dictatoriale și imposibil de impus fără a cauza o grămadă de probleme și suferință celor care nu sunt de acord cu ei. Gărgăunii din capul lor despre cum funcționează societatea nu prea lasă loc pentru diferențe umane și pentru simplul fapt că unii ar refuza să se supună ideilor creștine. Nu poți să pocnești din degete și brusc toată suflarea feminină să toarne copii benevol. Nu poți să pocnești din degete și să faci homosexualii să dispară (mai ales că au existat în toate timpurile istorice, inclusiv în cele în care erau arși pe rug sau aruncați în închisori pentru asta). Nu poți să transformi lumea doar pentru că tu crezi că ar trebui să fie altfel.

Pur și simplu nu am încredere în oamenii ăștia că dacă mai prind puțină putere nu încep să ne facă viața amară. În numele binelui, bineînțeles, convinși fiind că ne salvează.

Mersi, n-am nevoie să-mi salvezi sufletul sau moralitatea și nici să-mi spui tu care e semnificația vieții mele și a lucrurilor din care fac parte.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |